25. MAJ – Tito je govorio da je narod bez omladine nesrećan

25. MAJ – Tito je govorio da je narod bez omladine nesrećan

Titov “drugi rođendan“ proslavljan na današnji dan, 25. maj širom Jugoslavije, slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obilježava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Kuću cveća u Beogradu i rodno mjesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posjećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pjesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade djece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsjednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mjesto prisjećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su vjerovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a prije svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito znao je da podsjeti da se od rada ne sjeti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavio kao praznik Dan mladosti.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mjesec i po dana prije 25. maja i morala je da prođe kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.