27 godina od zločina na Petrovačkoj cesti: Cesta tuge i smrti

27 godina od zločina na Petrovačkoj cesti: Cesta tuge i smrti

Cesta koja je hiljadama krajiških Srba bila put u sigurno postala je mjesto stradanja za devet izbjeglih civila od kojih je četvoro djece.

Nadajući se da su uspjeli da izvuku živu glavu iz pakla hrvatske oluje, nisu ni slutili da će ih presresti hrvatski avioni.

 

Bol i tuga ne jenjavaju ni 27 godina poslije. Sjećanja na izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti nisu i neće nikada izblijediti.

 

Jauk i muku nevinih pamtiće cijeli život i Petrovčanin Dragan Grubiša, u to vrijeme pripadnik vatrogasne jedinice. Slike ranjenih i nastradalih ostale su i dan danas duboko urezane u njegovom sjećanju.

 

„Zateko sam krv jauk, taj avion koji je raketirao kolonu on je nadletio bilo je tu povrijeđenih, mrtvih ranjenih. Tako d aje to bio užas Trebalo je to izdžati viditi onu kolonu, patnju jauk, muku jad. Bilo je grozno, teško je to bilo izdžati“, rekao je on.

 

Niko nikada ne smije zaboraviti zločin na Petrovačkoj cesti, poručuje Savo Štrbac. Zločin koji je počinjen nad nevinim civilima, među kojima je bilo i dvoje djece. Godinama Tužilaštvo BiH kaže Štrbac priča istu priču i samo obećava podizanje optužnice.

 

„Nije bilo ništa vojno ovdje, bili su civili i nažalost stradali su tih deset civila, dvoje su umrli naknadno, mnogo je izranjavano.

 

Tužilaštvo je nama od 2014 godine obećavalo iz BiH samo što nije podignuta optužnica, samo da im Hrvati kažu imena pilota i sve je već spremno tu su dokazi tu je napisana optužnica , fale im imena pilota oni su prije desetak godina poslali dopis službeni Zagrebu da im da imena pilota Zagreb im to neće nikad dati to sam im i ja rekao“, rekao je Štrbac.

 

Ovdje su stradala žene, djeca i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti ali biće i cesta Vaskrsenja poruka je episkopa bihaćko petrovačkog Sergija.

 

Veliki zločin za koji još niko nije odgovarao. Samo jedan u nizu zločina hrvatske vojne akcije „Oluja“ – akcije, etničkog čišćenja u kojoj je iz Republike Srpske Krajine protjerano 250 hiljada Srba a skoro dvije hiljade ubijeno.

 

Kao podsjetnik na sve srpske žrtve koji su živote izgubili, uspomenu će čuvati spomenik, podignut u sjećanje na njihovo stradanje.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.