„Ako SRPSKI NAROD bude napadnut, Beograd će morati da interveniše“

„Ako SRPSKI NAROD bude napadnut, Beograd će morati da interveniše“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija za mir, ali da će biti prinuđena da interveniše ako srpski narod na Kosovu i Metohiji bude napadnut ili postoji opasnost da bude prognan i da to svima mora biti jasno.

 

– Nadamo se da neće do toga doći i da će KFOR svoj posao raditi do kraja – rekao je Dačić, navodeći da bi zemlje iz kojih potiču vojnici KFOR-a trebalo da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija drže pod kontrolom.

Dačić je ukazao na činjenicu da se Kurti toleriše i da to pokazuje da nisu svi na Zapadu spremni na pronalaženje političkog rješenja, te da bi voljeli da neko drugi to riješi za njih, kao što je „Oluja“ riješila u Hrvatskoj.

On je napomenuo da je Kurti najveća prijetnja regionalnom miru i stabilnosti i da će, ako je međunarodna zajednica sposobna da obuzda njegovo ludilo i huškačku politiku, mir biti sačuvan, a ako ga tolerišu – veliko je pitanje kako će se sve riješiti.

Prema njegovim riječima, sramotno je da se Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju zabrani dolazak na Kosovo za pravoslavni Božić, što nije zabilježeno u nekoj zemlji u svijetu, a da pri tome niko iz međunarodne zajednice ne reaguje.

– Ovdje nije riječ o nekom običnom građaninu, nego patrijarhu. A, onda govore kako na Kosovu vladaju ljudska prava i slobode – rekao je Dačić za TV „Hepi“.

On je dodao da je Kosovo i Metohija jedino mjesto u Evropi gdje se poglavaru jedne crkve zabranjuje da dođe u sjedište, u Pećku patrijašiju, gdje se na neke spiskove, možda i za likvidaciju, stavljaju članovi porodice jednog predsjednika /Aleksandra Vučića/, a da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje već samo traže da se Srbi sklone barikade.

Dačić je napomenuo da je do sada ukupno 27 zemalja povuklo priznanje samoproglašenog Kosova, od kojih devet, čija imena Srbija još ne želi da saopšti, te da Priština ne može da računa na više od 83 glasa u UN.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.