„Amerika je uvijek napuštala svoje prijatelje – takva sudbina čeka i Ukrajinu“

„Amerika je uvijek napuštala svoje prijatelje – takva sudbina čeka i Ukrajinu“

SAD će prije ili kasnije prestati da pomaže Kijevu jer je Amerika uvijek napuštala svoje prijatelje, smatra zamjenik predsjednika Savjeta federacije Rusije Dmitrij Medvedev.

 

– Obični Amerikanci postepeno će početi da se okreću stvarnosti. Taj efekat će se gomilati sve dok Kongres ne obustavi nepromišljenu podršku nacionalističkog režima u Ukrajini – rekao je Medvedev.

Istovremeno je podsjetio da američki kongresmeni traže da se provjeri gdje je završio ogroman novac koji je poslat kao pomoć Ukrajini.

– Počelo je… Tema novca izdvojenog za Ukrajinu postaje toksična u SAD. Kongresmeni traže totalne provjere gdje su završile ogromne sume i gdje će završiti nove desetine milijardi koje je zatražio američki predsjednik DŽozef Bajden koga su na Kapitol hilu umjesno nazvali potpredsjednikom Ukrajine. To je bilo neizbježno, takvi su zakoni političkog žanra. Republikanci, koji su postali jači nakon izbora, dižu veliku prašinu protiv demokrata, a oni uzvraćaju – ocijenio je Medvedev.

Međutim, po njegovom mišljenju, SAD će i dalje nastaviti da izdvajaju ogroman novac za militarizaciju ukrajinskog režima.

– To je sastavni dio rusofobičnog konsenzusa u američkim političkim elitama. Ali to će ići sve teže i teže – predviđa Medvedev.

Istovremeno, dodaje on, kijevske vlasti shvataju da bi izvor pomoći uskoro mogao da presuši, zbog čega „gube veze sa realnošću i pomahnitalo traže uvođenje novih sankcija protiv Rusije“ i sve više novca za sukob.

Ranije su republikanski kongresmeni uputili pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.