ANALIZA: DA LI JE “OMIKRON” ZAISTA OPASNIJI OD SVIH PRETHODNIH VARIJANTI?

ANALIZA: DA LI JE “OMIKRON” ZAISTA OPASNIJI OD SVIH PRETHODNIH VARIJANTI?

Najnovija, omikron varijanta korona virusa, koja se pojavila na jugu Afrike, vjerovatno će se proširiti po svijeta i predstavlja “vrlo visoki” globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati “teške posljedice”, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Državama je sugerisano da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, te da “osiguraju planove za ublažavanje posljedica” kako bi se održale potrebne zdravstvene usluge.

Ipak, upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdile sposobnosti nove varijante virusa da pobijedi imunitet, koji je pojedinac stekao vakcinacijom ili nakon što je preležao koronu.

Broj pacijenata u bolnicama porastao je za 330 %, u posljednje dvije sedmice, u dijelu Južnoafričke Republike, gdje je prvi put otkrivena omikron varijanta koronavirusa.

Ovi podaci potvrđuju strahovanje naučnika da bi varijanta omikron mogla biti najzaraznija do sada i da bi mogla savladati zaštitu od vakcina zbog mutacija.

Za sad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija, u dijelu virusa koji ciljaju postojeće vakcine, a dosadašnje varijante ih imaju do 10.

Ima li razloga za paniku?

Procjene naučnika o zaraznosti i smrtnosti novog soja korona virusa veoma se razlikuju.

Jedni tvrde da se radi o varijanti koja bi mogla da bude mnogo zaraznija, a samim tim i – smrtonosnija od prethodnih. Neki od njih tvrde da nijedna dosadašnja varijanta nije bila ni blizu tako zarazna i da je nova varijanata mogla da bude osam puta smrtonosnija.

Na osnovu tih mišljenja već su donesene odluke o zabrani dolazaka iz više država, a cijeli niz država počeo je da prilagođava svoje epidemiološke mjere.

Većina stručnjaka, međutim, puno je opreznija u procjeni zaraznosti i smrtnosti od novog soja.

Omikron možda i nije tako opasan

Nova varijanta virusa korona – omikron jeste zarazniji od ostalih, ali simptomi te zaraze su veoma blagi i nisu smrtonosni – pokazuju dosadašnji slučajevi.

Doktorica iz Južne Afrike, Anželik Kotsi, koja je prva otkrila novi soj, polovinom novembra, kaže da se ne treba pretjerano uznemiarvati, jer su simptomi veoma blagi.

Prema njenim riječima ti simptomi su umor, glavobolja, svrbež grla, hladnoća.

Ona tvrdi da, do sada, nijedan pacijent zaražen omikronom nije hospitalizovan i da nije imao ozbiljne posljedice. Simptomi su blagi, bez obzira da li su oboljeli bili vakcinisani ili ne, kaže doktorica.

Na pitanje o tome šta znači prisutnost velikog broja mutacija u novoj varijanti, odgovara da, za sad, to niko ne zna i da ćemo “neke odgovore imati vjerovatno za dvije sedmice.”

Zbog takvih simptoma Karl Lauterbah, epidemiolog i kandidat za njemačkog ministra zdravlja kaže da bi omikron mogao da bude “božićni poklon” i možda čak i ubrza kraj pandemije.

Smatra da bi činjenica što omikron ima puno mutacija, mogla bi da znači i da je manje smrtonosan.

Ne zatvarajte granice

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je države da “ostave granice otvorenim”, iako su mnoge ukinule letove prema zemljama na jugu Afrike.

Brojne države su već ograničile putovanja iz Južnoafričke Republike, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Holandiju, Katar, Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

I pored toga, nova varijanta virusa potvrđena je širom svijeta, uključujući i više evropskih zemalja.

Kao što su Njemačka, Italija i Austrija.

Omikron je, uglavnom, potvrđen kod lica koja su doputovala iz neke od afričkih država.

Pretpostavka njemačkog imunologa: Omikron možda potiče od pacijenata s HIV-om?

Iznenađujuće veliki broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa – omikron, ukazuje na to da bi mogao da potiče od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, smata njemački imunolog Karsten Vacl.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuni sistemi znatno oslabljeni.

U poređenju sa izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskomVuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj, promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku.

Zbog toga se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, ali i i testovi na virus.

Farmaceutske kompanije rade na novoj vakcini za omikron

Kompanije Biontek, Moderna i Džonson i Džonson rade na vakcinama koje su posebno usmjerene na novu, omikron varijantu korona virusa, u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne.

Iz Bionteka su potvrdil da je ta kompanija, u saradnji sa partnerima iz Fajzera, počela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron.

U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stiven Bansel izjavio je da bi do isporuka nove vakcine moglo proći više mjeseci.

Najavio je da bi za približno dvije sedmice, trebalo biti poznato u kojoj mjeri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron varijante.

Sputnjik efikasan protiv omikrona

Rusija je navela da će vakcine, koje je razvio Institut Gamaleja, vjerojatno biti efikasne protiv omikrona, a u protivnom je spremna da proizvede stotine miliona buster doza.

“Institut Gamaleya vjeruje da će Sputnjik Ve i Lajt neutralisati omikron, jer su najefikasnije protiv drugih mutacija”, smatra Kiril Dmitriev, šef ruskog Fonda za direktna ulaganja, koji je zadužen za izvoz vakcina  u inostranstvo.

Ako modifikacija bude potrebna, što je malo vjerojatno, osiguraćemo nekoliko stotina miliona buster doza Sputnjika protiv omikrona do kraja februara 2022. godine. kaže Dimitrev.

Omikron za sada nije zabilježen u Republici Srpskoj

Omikron soj virusa korona za sada nije detektovan u Republici Srpskoj, ali se može očekivati s obzirom na to da je stigao u zemlje u okruženju, izjavila je u utorak, 30. novembra, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јelena Đaković-Dević.

Ona je upozorila da je u Republici Srpskoj povećana stopa hospitalizacije i pozvala stanovništvo da se ponaša odgovorno i oprezno, s obzirom na to da se bliže praznici, a samim tim i veća okupljanja.

autor:Faktor foto: ilustracija

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.