ANALIZA novog režima saobraćaja u Banjaluci: Stvaraju se gužve, signalizacija nije adekvatna, biciklisti u problemu – GRADONAČELNIK SNIMIO SPOT

ANALIZA novog režima saobraćaja u Banjaluci: Stvaraju se gužve, signalizacija nije adekvatna, biciklisti u problemu – GRADONAČELNIK SNIMIO SPOT

Analiza saobraćaja u Banjaluci

Danas je drugi dan јednosmjernog režima saobraćaja u srcu Banjaluke.

Većih gužvi nema, bar u centru grada, jer se čini da su vozači počeli da obraćaju pažnju na signalizaciju.

Uvođenje jednosmjernog saobraćaja u centru grada juče je izazvao ogromne gužve, negodovanje vozača i muke policajaca da ih usmjere na ispravan pravac.

Povećane gužve

Saobraćajni vještak Nikola Ćopić za Srpskainfo je istakao da bi trebalo pustiti period adaptacije, kao što je i najavljeno, ali ono što se definitivno može vidjeti su povećane gužve.

-Ono što je vidljivo je da su pravci koji su do sada išli od Ferhadije do Kralja Petra Prvog Karađorđevića primorani da idu desno u Dolac i lijevo gdje je planirana ušteda u vremenu, a svakako da je manevar lijevog skretanja najzahtjevniji i upravo je to razlog zašto se stvaraju kilometarske kolone.

Osim toga, vidljivo je i da kružna raskrsnica ne može da primi dovoljan broj vozila koji se kreću, i tu se opet stvara gužva – istakao je Ćopić.

Sa aspekta bezbjednosti, Ćopić smatra da su veliki propusti u pogledu horizontalne i vertikalne signalizacije.

Biciklisti u suprotnom smjeru – SULUDO RJEŠENJE

-U Kralja Petra Prvog Karađorđevića je postavljena horizontalna signalizacija namijenjena biciklistima koji treba da se kreću u suprotnom smjeru što je protivno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH.

Čak i da postoji osnov za ovakvu kretnju, dodatno je otežano vertikalnom signalizacijom.

Biciklisti iz Kralja Petra Prvog Karađorđevića ne bi uopšte smjeli da nastave kretanje u pravcu kako je do sada predviđeno.

Skeptičan sam po pitanju ove signalizacije i nadam se da neće doći do povećanja saobraćajnih nezgoda, pogotovo onih sa najtežim ishodom – rekao je on.

Analiza saobraćaja u Banjaluci

U momentu kada se nailazi na autobusko stajalište, biciklistička traka naglo prestaje.

U tom slučaju, biciklisti treba da sačekaju da autobusi prođu, pri tome udišući silne izduvne gasove.

-Nije ni meni jasno šta se htjelo postići s tim, jer su trake gradskog prevoza trebale biti izdvojene.

Sada primoravate biciklistu ili da stane ili da pređe preko pune linije i uđe u saobraćajnu traku i time rizikuje nastanak saobraćajne nezgode.

Osim toga, po Zakonu ste dužni da propustite bicikliste sa biciklističke staze kada vršite manevar skretanja – istakao je Ćopić.

Nadležni se uzdaju da će se novim režimom jednosmjernog saobraćaja u centru grada smanjiti nepodnošljive gužve.

NE PROPUSTITE:

U Banjaluci je jutors SAOBRAĆAJNI KOLAPS – I ono što je funkcionisalo potpuno zakrčeno automobilima

Šta kažu u policiji?

Izmjena režima saobraćaja u Banjaluci, koja je na snagu stupila juče, prouzrokovala je brojne prekršaje vozača, ali na sreću, u ulicama u kojima se sada vozi u jednom smjeru, nije se desila nijedna nezgoda, potvrđeno je u banjalučkoj policiji.

Na dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića, Ulicama Kninska, Vidovdanska i Prvog krajiškog korpusa, 6. novembra, kada je i počeo jednosmjerni režim saobraćaja, nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda, ali jeste prekršaja, rečeno je za Mondo u Policijskoj upravi u Banjaluci.

„Primijećeno je da građani ne poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, već upravljaju vozilima po navici, te u navedenim situacijama policijski službenici djeluju preventivno u cilju sprečavanja nastanka saobraćajne nezgode“, rečeno je u PU Banjaluka.

U ulicama sa novim režimom saobraćaja raspoređeni su policajci koji vrše interventnu regulaciju saobraćaja i preventivno djeluju na učesnike u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja saobraćaja.

„Sa navedenim aktivnostima će se nastaviti i u narednom periodu“, poručeno je iz banjalučke policije uz apel na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i odgovornim ponašanjem zaštite svoje živote i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Građani podijeljni – Gradonačelnik snimio prigodan spot

Mišljenja građana su podijeljenja, dok neki smatraju da će novi režim donijeti poboljšanje, drugi su stava da ove izmjene ipak neće uticati na gužve sa kojima se vozači svakodnevno susreću.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, kao i svakim povodom, pa je i za ovu promjenu snimio prigodan spot.

Autor: Faktormagazin/ mondo.bahttp://srpskainfo.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.