Anđelković: Orban podržao Dodika jer dijele suverenističke vrijednosti i borbu za nacionalne vrijednosti

Anđelković: Orban podržao Dodika jer dijele suverenističke vrijednosti i borbu za nacionalne vrijednosti

Mađarski premijer Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dijele suverenističke vrijednosti i borbu za nacionalne vrijednosti, zbog čega je njegova podrška Dodiku na izborima u BiH logična, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.

 

Anđelković je rekao Srni da je Orban unutar EU nesumnjivo avangarda borbe za suverenitet država, za nacionalne vrijednosti i tradiciju i prepoznaje u Dodiku istog takvog političara na prostorima Balkana.

„Koliko je Orban prvi među evropskim političarima u borbi za te vrijednosti, toliko je Dodik prvi među našim političarima u borbi za srpske nacionalne interese, očuvanje tradicije i suvereniteta“, rekao je Anđelković.

On je dodao da je zbog toga logično da je Orban potpuno podržao Dodika, jer je na taj način podržava i sebe, i jer je to u suštini ista politika.

Što se tiče Rusije, Anđelković je ocijenio da se u Rusiji Dodik danas prepoznaje kao prvorazredan partner, bukvalno u ravni sa najvećim svjetskim liderima.

„Rusija se bori za novi svijet, gdje se više neće naći samo oni koji su nam nanijeli mnogo zla. Nema sumnje da Rusija jako cijeni srpsku poziciju, jer je Srbija našla načina da ima korektan odnos prema Moskvi, a pogotovo cijeni poziciju Republike Srpske, jer Dodik je otišao i mnogo dalje“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, ne samo što se postavio kao Srbija koja se ne okreće protiv Rusija, ali ipak izbjegava da se jasno definiše po svim pitanjima, Dodik je nesumnjivo pružio Rusiji podršku, jer Republika Srpska u ovoj borbi Rusije prepoznaje i svoje interese.

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je juče Dodika, za koga je rekao da je spreman očuvati mir, da je otvoren za dijalog, zalaže se za Dejton i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda.

Vlada Mađarske obezbijedila je bespovratna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata poljoprivrednicima u Srpskoj, a njih više od 600 do sada se prijavilo za tu pomoć.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.