Apokaliptični prizori: Uragan pogodio Kubu, dvije osobe poginule, cijelo ostrvo bez struje

Apokaliptični prizori: Uragan pogodio Kubu, dvije osobe poginule, cijelo ostrvo bez struje

Kuba je potpuno bez struje nakon što je uragan Ian pogodio zapadni dio ostvrva, objavila je kubanska vlada.

 

Dvije su osobe poginule, a zgrade su oštećene širom zemlje.

– Električni sistem doživio je potpuni kolaps – rekli su funkcioneri, nakon što jednu od glavnih elektrana ne mogu vratiti u pogon.

Na kubanskoj državnoj televiziji načelnik uprave za električnu energiju objavio da je došlo do nestanka struje na cijelom ostrvu kao rezultat kvara nacionalnog elektro sistema, ostavljajući 11 miliona ljudi u mraku.

Novinar državne novinske agencije javio je da se termoelektrana Antonio Guiteras nije mogla sinhronizovati. Sa sjedištem u Matanzasu, 100 km istočno od glavnog grada Havane, Antonio Guiteras je najvažnije energetsko postrojenje na Kubi.

„Bilo je apokaliptično, prava katastrofa“

Vlasnik poznatog proizvođača cigara Finca Robaina na društvenim je mrežama objavio fotografije pustoši koju je uragan napravio na farmama duvana.

– Bilo je apokaliptično, prava katastrofa – napisao je Hiroči Robaina.

Majelin Suarez, stanovnica mjesta Pinar del Rija, rekla je da joj je ponedjeljak naveče, kada je pogodila oluja, bila najmračnija u životu.

– Skoro smo ostali bez krova na kući – rekla je za Reuters.

– Moja kćerka, suprug i ja smo ga svezali konopcem da ne odleti – prenosi BBC.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel posjetio je taj dio Kube i obećao da će se izdići iznad nedaća, tvitalo je kubansko predsjedništvo.

Uragan treće kategorije sada prijeti Floridi

Stanovnici floridske obale Meksičkog zaliva napuštaju svoje domove prije dolaska uragana Ian koji je na putu prema Floridi i očekuje se da će udariti o obalu u srijedu naveče, uz razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne oborine.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima a prema procjeni Nacionalnog centra za uragane Ian bi najvjerovatnije trebao stići do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među penzionerima i turistima.

(Avaz, foto: Twitter)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.