Čamber u Vrhovnom sudu zbog ubistva u Trnu: Ne bježim od krivice

Čamber u Vrhovnom sudu zbog ubistva u Trnu: Ne bježim od krivice

Čamber u Vrhovnom sudu zbog ubistva u Trnu.

Kriv sam, ne bježim od krivice, rekao je u Vrhovnom sudu Republike Srpske, na žalbenom ročištu, Dalibor Čamber (49), koji je nepravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Banjalučanina Duška Savanovića (24), u nogovodišnjoj noći u Trnu kod Laktaša.

Odbrana traži da se kazna preinači ili presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje, dok je republički tužilac Mahmut Švraka kratko potvrdio da Tužilaštvo nije ulagalo žalbu na presudu, te da ostaju kod navoda u odgovoru na žalbu odbrane. Čamber je naveo da je svjestan šta je uradio.

„Ja sa tim grijehom liježem i ustajem. Ali tokom suđenja je izrečeno toliko neistina i bio je toliki pritisak na mene, da ne mogu da opišem. Kriv sam, ne bježim od krivice. Samo me zanima zašto sam napadnut tu veče“, rekao je Čamber.

Na ročištu je njegov branilac, advokat Miloš Paleksić, predložio da se kazna preinači ili ukine i predmet vrati na novo suđenje.

„Kazna je previsoka. Sud je cijenio samo otežavajuće, a nijednu olakšavajuću okolnost. Odbrana je više puta izrazila kajanje, a nastojali smo da se proces što prije okonča i predlagali sporazum o priznanju. Optuženi nije bježao od odgovornosti, ali ne sa ovom kvalifikacijom djela“, rekao je advokat.

Podsjetimo, Savanović je ubijen u Novogodišnjoj noći 31. decembra 2020. godine ispred benzinske pumpe „NIS Petrol“ u Trnu.

Čamber je na tridesetogodišnju kaznu zatvora za ubistvo Savanovića osuđen u decembru 2021. godine u banjalučkom Okružnom sudu.

On je, naime, za teško ubistvo dobio 29 godina, te za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija  godinu i po zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.