U Banjaluci aktivno 79 gradilišta

U Banjaluci aktivno 79 gradilišta

U toku ove godine prijavljeno je 79 gradilišta na području grada koja se odnose na izvođenje građevinskih radova na pojedinim lokacijama.

 

Iz Gradske uprave su istakli da su Urbanističko-građevinskoj inspekciji grada u toku ove godine prijavljena 72 objekta te da su to kolektivni stambeno-poslovni objekti, poslovni objekti, školski i predškolski objekti, proizvodno-skladišni i drugi objekti.

„U toku 2019. i 2020. godine prijavljeno je izvođenje građevinskih radova na 144 gradilišta na objektima većim od 400 metara kvadratnih. Informacija se odnosi na broj gradilišta čija je kontrola u nadležnosti Urbanističko-građevinske inspekcije grada, ali ukupan broj formiranih gradilišta na teritoriji grada je veći, budući da je kontrola određenih gradilišta u nadležnosti Inspektorata Republike Srpske jer je za izvođenje radova na istim izdata građevinska dozvola od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske“, naveli su iz Gradske uprave.

Prema podacima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za područje grada Banjaluka je u toku ove godine izdato sedam građevinskih dozvola.

Iz Gradske uprave su naveli da je Odjeljenje za prostorno uređenje izdalo ove godine 36 građevinskih dozvola za izgradnju kolektivnih stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata od preko 400 metara kvadratnih, dok je u toku prošle godine izdato njih 47.

Prema njihovim riječima, u toku ove godine od troškova za uređenje gradskog građevinskog zemljišta prihodovano je ukupno 7.128.085 KM, dok je od rente prihodovano 10.332.393 KM, što je ukupno 17.460.478 KM.

„U toku prošle godine po ove dvije osnove prihodovano je 10.135.392 KM, dok je u toku 2019. godine gradska kasa bila punija za ukupno 14.874.291 KM“, podaci su Gradske uprave.

Dodali su da su ove godine izdata 1.042 lokacijska uslova, dok je u toku cijele prošle godine izdato 926 lokacijskih uslova. Kako su „Nezavisne“ ranije pisale, na teritoriji grada je u toku prošle godine bilo aktivno oko 100 gradilišta.

„Prema podacima Centra za dozvole Gradske uprave, prošle godine izdate su ukupno 153 dozvole za građenje, od toga 130 za fizička lica, a 23 dozvole za investitore i firme“, ranije su rekli iz Gradske uprave.

 

Izvor: Nezavisne

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.