Zbog naivnih manipulacija trpe građani, naređeno čišćenje

Zbog naivnih manipulacija trpe građani, naređeno čišćenje

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražili su danas da se izvrši inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije grada Banjaluka, koja nije preduzela mjere da se komunalni otpad sa javnih površina odmah ukloni, čime su u vrijeme pandemije dodatno ugroženi higijenski i zdravstveni uslovi građana.

Od nadležne inspekcije traže pokretanje prekršajnog postupka protiv svih odgovornih lica.

Čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima je, kako naglašavaju, komunalna usluga od posebnog javnog interesa, a za organizovanje njihovog obavljanja, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, isključivo su nadležne jedinice lokalne samouprave.

S obzirom da Komunalna policija Grada Banja Luka nije preduzela mjere da se komunalni otpad sa javnih površina Grada Banja Luka odmah ukloni, čime su u uslovima pandemije dodatno ugroženi higijenski i zdravstveni uslovi građana Banja Luke, stiče se utisak da se radi o koordinisanoj aktivnosti između „Čistoće“ a.d. i komunalne policije”, navode iz resornog ministarstva.

Logično pitanje je, dodaju, i da li će građanima i drugim licima biti umanjeni iznosi komunalne naknade za dane u kojima im je ova usluga bila uskraćena, te da li će „Čistoći“ biti plaćeni računi u punom mjesečnom iznosu, ili će biti umanjeni za vrijeme neobavljanja ove usluge.

U saopštenju je navedeno da se nameće pitanje kako je samo „Čistoća“, potpuno nezakonito, prestala da ispunjava svoju ugovornu obavezu zbog izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da zbog neusvajanja budžeta neće biti plaćane komunalne usluge i druge obaveze koje se finansiraju iz budžeta, a to nije učinilo, naprimjer, pravno lice koje pruža uslugu javne rasvjete na području Banjaluke.

„Odbijanje pružanja usluga čišćenja javnih površina od strane komunalnog preduzeća `Čistoća` potpuno je neosnovano, s obzirom na to da je riječ o uslugama koje je trebalo tek da izvrši i čije plaćanje se vrši po ispostavljenim fakturama na kraju mjeseca. Stiče se utisak da se radi o naivnim manipulacijama koje trpe svi građani, a kojima se želi izvršiti dodatni pritisak radi donošenja budžeta Grada po isključivoj želji gradonačelnika Banja Luke”, navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.