Banjaluka dobija novu razglednicu: Otvoren tender za vidikovac na Banj brdu

Banjaluka dobija novu razglednicu: Otvoren tender za vidikovac na Banj brdu

Banja Luka će dobiti vidikovac na Banj brdu, novu, čarobnu razglednicu našeg grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tender za izbor izvođača radova je u toku, a zainteresovani prijave treba da podnesu do 7. februara 2023. godine.

Ideja gradske administracije je da se ulaže u svaki dio našeg grada, a kroz ovaj projekat sugrađanima i turistima biće omogućeni dodatni sadržaji u sklopu rekreativne zone na Banj brdu.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, projekat vidikovca je koncpiran kao platforma iznad šume na Banj brdu i postojeće saobraćajnice, koja bi služila za panoramsko posmatranje grada sa ove lokacije.

Kako su naveli, sam objekat bi se sastojao od dvije pristupne staze, koje bi prolazile kroz postojeću šumu i spajale bi se u glavni plato za posmatranje.

Zbog jako strmog terena od početka staze do glavnog platoa, drveće oko platoa za posmatranje je niže od samog platoa, tako da je omogućen nesmetan pogled prema gradu.

Na glavnom platou je dizajnirana stepenasta klupa za odmor.

Objekat je projektovan tako da omogući nesmetano kretanje djece i lica sa umanjenim fizičkim sposobnostima.

Kompletan vidikovac bi bio ograđen čeličnom ogradom sa drvenim rukohvatima. Staze i plato su pozicionirani tako da ne ugrožavaju postojeća stabla na terenu.

Pojašnjavaju da je pristup vidikovcu predviđen sa dijela pristupne saobraćajnice, koji je u nivou sa platoom ispred stepeništa kojim se pristupa spomeniku.

Zona na kojoj se nalazi vidikovac obuhvata prostor koji se proteže u pravcu jugozapad – sjeveroistok, i prelazi preko pristupne saobraćajnice na nižem nivou.

autor:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.