Banjaluka: Na prodaji zemljišta u Ramićima budžet oštećen za pola miliona KM

Banjaluka: Na prodaji zemljišta u Ramićima budžet oštećen za pola miliona KM

Komisija za prodaju nepokretnosti koju je predvodio gradski menadžer Bojan Kresojević, oštetila je budžet Banjaluke za najmanje pola miliona maraka, piše ATV.

 

Firmi “Jaćimović”, koja je nudila više od procijenjene vrijednosti, onemogućeno je da učestvuje na licitaciji za prodaju gradskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ramići. Oko 9.000 kvadrata gradskog zemljišta u Ramićima vrijedi 420.000 KM. Oni su bili spremni izdvojiti 600.000-700.000 KM. Na kraju je zemljište otišlo u ruke firme “Lupaco” za duplo manje – 215.000 KM.

Ni to što su iz firme “Jaćimović” dostavili Investicioni plan za izgradnju proizvodnog pogona i zapošljavanje 36 novih radnika, Komisiju nije zanimalo. Licitaciju su, tvrde iz firme “Jaćimović”, proveli na volšeban način, uz praktično učešće samo jedne firme.

“Toj firmi nije bilo teško da pobijedi, jer se iz zapisnika sa licitacije vidi da su preostale dvije firme na licitaciji bile samo formalno. Kako drugačije protumačiti činjenicu da su se prijavile na licitaciju za zemljište vrijedno 420.000 KM, a kada je počela licitacija, nisu ponudili ni upola manji iznos. Jasno je kao dan da su se prijavila samo da bi bili ispunjeni formalni uslovi licitacije o neophodnom broju učesnika. S druge strane, nama koji smo željeli da učestvujemo i platimo i više od procijenje vrijednosti zemljišta, to je onemogućeno”, rekao je Srđan Jaćimović, zamjenik direktora firme “Jaćimović”.

Licitaciju su im onemogućili jer pretežna djelatnost te firme nije proizvodnja već “nespecijalizovana trgovina na veliko”. U Oglasu je stajala “proizvodnja – pretežno čista industrija”. Inače, nepostojeća djelatnost.

„Obavještavamo Vas da smo izvršili pretragu Uredbe o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske(„Sl. glasnik RS“, br. 8/2014) te da u istoj nismo pronašli ‘proizvodnja – pretežno čista industrija’ kao pojam“, rečeno je iz APIF-a.

Kako saznajemo, Kresojević je od preduzeća koje je kupilo zemljište dobio 200.000 KM, i od tog novca kupio kuću. Na pitanja o malverzacijama, pomalo zatečeni, gradonačelnik i gradski menadžer su ili bježali ili davali kratke odgovore. Krivac je, i ovaj put, neko drugi.

“Evo Bojan, ne radim tu temu“, rekao je Stanivuković a na pitanje novinara ATV-a može li on da prokomentariše, rekao je: „Znate, ne, da, da“.

“Pitajte Igora Radojičića koji je predložio taj pravilnik“, „Je l’ vi to ne možete promijeniti?“, „Možemo promijeniti u narednom period, ali nismo mogli u prethodnom periodu”, rekao je Kresojević.

Nekada je to sukob u Ukrajini, nekada republičke vlasti, nekada zakoni, nekada bivša administracija, ali zapravo je suština u tome da aktuelna gradska administracija ili ne radi dobro svoj posao ili se bavi radnjama koje nisu čiste, odgovara bivši zamjenik gradonačelnika Banjaluke i aktuelni odbornik.

“Ja apsolutno ne mogu da prihvatim činjenicu da nešto što se moglo prodati za 500.000 KM više, nije prodato po toj cijeni. I građani treba da znaju da taj oglas je usvojila Skupština na prijedlog gradske administracije, odnosno kabineta gradonačelnika. Komisiju za provođenje licitacije je imenovao gradonačelnik. Iz kog razloga je on pristao da to proda po toliko nižoj cijeni, to je pitanje za samu gradsku administraciju”, rekao je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Zbog toga se i “Jaćimović” žalio, ali je Stanivuković žalbu odbio. Zato će se žaliti na drugoj adresi. Najavljuju tužbu pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.