Direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću određen pritvor

Direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću određen pritvor

Sud Bosne i Hercegovine je, na zahtjev državnog tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću.

 

Pritvor za njega je zatražen iz straha od bjekstva i da bi mogao manipulisati dokazima jer je to, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, već radio te opstruirao istragu.

Njegov advokat Mirsad Crnovršanin je negirao bilo kakve opstrukcije navodeći da odavno aktivno sarađuju s Tužilaštvom BiH.

Takođe je naglasio da bi pritvaranje Uzunovića značilo višemilionsku štetu za Bosnalijek s obzirom na to da je on jedini ovlašteni potpisnik akata koji su nužni kako bi se nastavilo poslovanje firme.

Umjesto pritvora je predložio mjeru zabrane napuštanja BiH, osim ukoliko je to potrebno kako bi bio sklopljen neki posao Bosnalijeka u inostranstvu.

Milioni na računima Uzunovićeve žene, djece, oca, punca i prijatelja

Presudi je prethodilo ročište na kojem je tužilac Enisa Adrović predstavila tvrdnje za sumnju na krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i sklapanja štetnog ugovora, a za koja Tužilaštvo vjeruje da je počinio Nedim Uzunović u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, kao i u periodu dok je bio prvi čovjek kompanije.

Navela je da kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih, a da se sve može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanje protivpravne imovinske koristi, a drugi dio na nezakonitu privatizaciju Bosnalijeka i prodaju dionica firme.

Naime, kako ona ističe, Uzunović je osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i BiH.

U odnosu na aktivnosti ove dvije grupe, tužiteljica je najmanje sat i po nabrajala sumnjive transakcije. Poručila je kako je Uzunović transferisao ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijeka na račune ofšor kompanija, za koje tvrdi da ima dokaze da su u Uzunovićevom vlasništvu. Zatim je, kako kaže, taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja. Prilikom ispitivanja kaže da je i njih pitala znaju li zašto im je Uzunović poklanjao i uplaćivao na račun stotine hiljada KM, na šta su oni rekli da ne znaju. Takav odgovor čini ih osumnjičenima u ovoj istrazi.

Ističe da je sklapao ugovore između Bosnalijeka i njegovih lažnih firmi, koje nikad ni prije ni poslije poslovanja s bosanskom farmaceutskom kompanijom nisu imale nikakve značajne transakcije. Tvrdi da postoje i dokazi o tome da usluge koje su te kompanije naplatile Bosnalijeku nikada nisu izvršene.

Uzunovićev advokat Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja odbrane kazao da Tužilaštvo nema dokaze za svoje tvrdnje, kao ni dokaze o uplatama i vlasništvu.

Tužiteljica je govorila i o drugoj kriminalnoj grupi čiji je vođa, kako tvrdi, Nedim Uzunović.

Ona je kroz niz primjera formiranja ugovora o cesiji i prodaji naplate potraživanja Bosnalijeka utvrdila način na koji je Uzunović navodno kupovao dionice Bosnalijeka novcem upravo ove firme.

Jedna od kompanija koja se spominje je KBC, koja je 2016. godine, putem berze, od Vlade Federacije BiH kupila dionice Bosnalijeka. Način kako je to izvedeno tužitelj je navela kao primjer pogodovanja trećim osobama na štetu Bosnalijeka.

Izvor: Klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.