Majkl Marfi novi američki ambasador u BiH

Majkl Marfi novi američki ambasador u BiH

Majkl Marfi biće novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini nakon što je Senat potvrdio njegovu nominaciju.

 

Predsjednik Džo Bajden nominovano Marfija u julu za novog ambasadora u BiH.

Majkl Marfi je ranije, prilikom saslušanja u Komitetu za spoljne poslove američkog Senata rekao je da će, ako bude potvrđen, podržavati pomirenje među sva tri konstitutivna naroda u BiH i ostalih, što je formulacija koju američke diplomate uglavnom preformulišu u „etničke zajednice“.

Osim toga, Marfi je, slično kao sadašnji ambasador Erik Nelson i bivši specijalni izaslanik Stejt departmenta Metju Palmer, rekao da će SAD tražiti da BiH produbi „partnerstvo“ s NATO savezom, nijednom ne spominjući članstvo, a takođe je zanimljivo da će tražiti produbljivanje tog partnerstva „tamo gdje postoji konsenzus“, što se može protumačiti time da će se za dalje korake prema NATO tražiti konsenzus između tri konstitutivna naroda i ostalih, što je takođe relativna novina.

Govoreći o ustavnim reformama Dejtona, slično kao Palmer, Marfi je rekao da se traži „ograničena ustavna reforma“, koja će riješiti implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, i otvoriti prostor za više civilnog izražavanja u javnom prostoru.  Imao je mnogo blaži i manje kritičan nastup prema Republici Srpskoj i njenim političarima u odnosu na većinu prethodnih saslušanja u Komitetu.

Nijednom nije pomenuo Republiku Srpsku ni Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, a za „etnonacionalističku retoriku“, za koju je rekao da postoji u BiH, nije okrivio nikoga u BiH, već „maligno djelovanje“ Rusije i Kine, što je opisao direktnom prijetnjom za američke nacionalne interese.

Na direktno pitanje senatora Bena Kardina o „namjerama srpske populacije u BiH za jačom autonomijom“, Marfi je odgovorio odmjereno i indirektno, potvrdivši privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da će biti posvećen djelovanju protiv retorike koja to dovodi u pitanje. Precizirao je šta podrazumijeva „ograničena ustavna reforma“ u smislu implementacije odluke „Sejdić i Finci“, kao i jačanju ekonomskog prosperiteta u BiH.

Tokom izlaganja rekao je da će njegov prioritet biti borba protiv korupcije i slabljenja vladavine prava te je najavio da će u tom smislu biti spreman da koristi sankcije koje je odobrio američki predsjednik Džo Bajden, ali bez navođenja detalja na koga se to odnosi i na koji način će sankcije biti primijenjene. Umjesto toga, fokusirao se na Rusiju i Kinu, koje, po njegovim riječima, žele da BiH bude propala država kako bi na taj način sprovodili svoje interese, koji štete interesima SAD, jer ih je optužio da profitiraju od korupcije i slabljenja vladavine prava u BiH.

On bi u BiH mogao stići tokom narednog mjeseca, piše banjalučki portal „Nezavisne.com„.

Sarajevo mu nije nepoznato.

Službovao je u BiH bio prije 12 godina, kada je bio i šef političkog odjeljenja Ambasade SAD u BiH.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.