NASTAVLJEN PROTEST: Rudari odbili pregovore, jutro dočekali na sarajevskoj ulici

NASTAVLJEN PROTEST: Rudari odbili pregovore, jutro dočekali na sarajevskoj ulici

Rudari su dočekali jutro na otvorenom ispred Vlade Federacije BiH, nastavljujući protests.

Na sastanku protekle noći u Vladi Federacije BiH /FBiH/ u vezi sa protestom rudara koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak protesta.

Sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna „Elektroprivrede BiH“, koji je počeo u ponoć, završen je oko 2.00 časa, a predstavnici Sindikata radnika rudnika odbili su da prisustvuju.

Novalić je izrazio žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak i što nije mogao, kako kaže, iz prve ruke čuti šta ih je dovelo na proteste ispred Vlade.

„Formirali smo pregovaračku grupu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako riješiti problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu“, izjavio je Novalić.

Resorni ministar Nermin DŽindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore. On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor.

„Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa“, naveo je DŽindić.

On je rekao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Direktor „Elektroprivrede BiH“ Admir Andelija rekao je da će radnu grupu činiti predstavnici „Elektroprivrede“ i resornog ministarstva.

„Pozivam na ozbiljnost, da ne dovedemo sistem u kolaps. Ultimativni zahtjevi sindikata su takvi da se ne može razgovarati. Oni čak traže povećanje cijene struje za domaćinstva“, rekao je Andelija, dodajući da nema rudara sa platom nižom od 1.100 KM.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare, te da oni ostaju ispred zgrade.

Ispred zgrade Vlade FBiH održavaju se protesti rudara koji traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu „Elektroprivrede“.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Rudari sedam rudnika koncerna „Elektroprivrede“ juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Izvor: Srna

Foto: StarMo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.