Raskrinkan trojac: Tražili 15.000 KM da “srede” posao u “Elektroprenosu BiH”

Raskrinkan trojac: Tražili 15.000 KM da “srede” posao u “Elektroprenosu BiH”

U Okružnom sudu u Banjaluci 21. februara počeće suđenje nekadašnjem izvršnom direktoru za kadrovske poslove i članu Uprave “Elektroprenosa BiH” a.d. Banjaluka Vinku Đuragiću, te Želimiru Rokviću i Daliboru Simiću po optužnici za trgovinu uticajem u predmetu “Napon”!

Republičko javno tužilaštvo RS Đuragića i ostale tereti da su od jedne osobe iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli u “Elektroprenosu BiH”.

Objavili konkurs za posao, pa od kandidata tražili novac

U optužnici se navodi da je 12. oktobra 2020. godine “Elektroprenos BiH” objavio konkurs za zasnivanje radnog odnosa za više radnika. Đuragić se nakon toga, kao službeno lice, krajem oktobra 2020. godine sastao sa Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtjevao nagradu da bi korištenje svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih kandidata.

“Želimiru Rokviću je predao spisak sa imenima i prezimenima i brojevima telefona svih prijavljenih kandidata i podacima o radnim mjestima na koja su konkurisali, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za kandidate sa srednjom stručnom spremom”, navodi se u optužnici.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, kako bi ih Đuragić svojim uticajem “pogurao” da prođu na konkursu.

“Da bi Đuragiću pribavio novac Rokvić je spisak predao Daliboru Simiću, takođe zaposlenom u “Elektroprenosu BiH”, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtjevao novac za posredovanje u zapošljavanju”, piše u optužnici, prenosi UNA.

Saizvršioci podigli cijenu kako bi se “ugradili”

Međutim, kako bi se “ugradili” u cijeli posao Rokvić i Simić su podigli cifru na iznos između 13.000 KM i 15.000 KM, u zavisnosti od stručne spreme kandidata, a razliku su, u skladu s dogovorom, trebali podijeliti na “ravne časti”. U tu svrhu su nabavili mobilne telefone i pozvali jednu osobu sa spiska, koje se javilo na konkurs za prijem na radno mjesto „Monter za RP“, mjesto rada TJ Doboj, Operativno područje Tuzla.

“Simić je pozvao kandidata i predstavio mu se kao “Željko ispred komisije za prijem u radni odnos”. Kada mu je saopštio sve njegove podatke i mjesto za koje je konkurisao od kandidata je zahtjevao 15.000 KM, kako bi posredovao da odgovorni u “Elektroprenosu BiH” donesu odluku o njegovom zapošljavanju”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Simić kandidatu poručio da mora da se odluči “najkasnije do sutra”. Kandidat je 16. decembra Simiću poslao SMS u kojem je naveo “Donio sam odluku… Pristajem”.

Zakon ćutanja

“Simić ga je pozvao i rekao mu da upiše broj telefona i da će ga korisnik tog broja nazvati da se sastanu. Sutradan kandidata je pozvao Rokvić i predstavio mu se kao “Željo”. Rekao mu je da je dobio broj dobio od izvjesnog Dalibora i da ga zove u vezi sa njegovim zapošljavanjem u “Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka. Naglasio mu je da o tome nikome ništa ne smije govoriti, da sve treba biti diskretno i da su “oni svi” iz Elektroprenosa”, dodaje se u optužnici.

Sastali su se u tržnom centru u Banjaluci 18. decembra. Rokvić je tada predočio kandidatu da je zaposlen u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, navodeći da ima kontakte sa trojicom odgovornih osoba u “Elektroprenosu BiH” i tražio je 15.000 KM kako bi kod tih ljudi posredovao u njegovom zapošljavanju. Pojasnio je da bi novac predao tim ljudima, a da bi on za tu uslugu bio “nagrađen”.

Prijeti im do pet godina zatvora

“Kandidat je novac trebao predati Rokviću nakon što bude primljen u radni odnos. Do predaje novca nije došlo jer je kandidat cijeli slučaj prijavio policiji”, navodi se u optužnici.

Tri dana kasnije izvedena je akcija “Napon” u kojoj su Đuragić i ostali uhapšeni. Ukoliko im se dokaže krivica, optuženima prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora.

autor:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.