Stevandić: Ustavni sud je samo ponizio Kristijana Šmita

Stevandić: Ustavni sud je samo ponizio Kristijana Šmita

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH, a kojom je donesena privremena mjera zabrane primjena Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj do konačne odluke po meritumu, prvenstveno ponižen Kristijan Šmit.

On je rekao da Federacija BiH nikad nije promijenila Zakon o šumama i šumskom zemljištu već ga primjenjuje 14 godina uprkos odlukama Ustavnog suda BiH.

„Republika Srpska nakon što bude bilo koja odluka donesena od Ustavnog suda zakazuje sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, mijenja zakon, čuvajući vlasništvo i nadležnosti Republike Srpske i drži pravni kontinuitet svojih odluka. Da li je normalno da neko ko ne drži pravni kontinuitet odluka i koji ne donosi nove zakone bude pošteđen političkog pritiska i odluka visokog predstavnika „, rekao je Stevandić.

Dodao je da Federacija BiH nikad nije slala odgovore Ustavnom sudu, a da to Republika Srpska radi redovno.

„Ovim je Ustavni sud najviše ponizio (nelegitimnog) visokog predstavnika koji je brinući se o vakumu kada Republika Srpska može da knjiži svoju imovinu požurio u pokušaju da napravi odluku koja je različita od odluke Ustavnog suda, koji nije donosio privremene mjere u prethodnim slučajevima. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika donoseći privremenu mjeru“, kazao je Stevandić.

Kako dodaje, Republika Srpska treba da bude ponosna zbog „virtuoznog“ pravnog manevra koja je, kako tvrdi, dovela do besmisla odnose kreatora krize u BiH.

„Sukobila ih je međusobno, kancelariju visokog predstavnika i njihove odluke i Ustavni sud BiH. Pravni odgovor će dati Narodna skupština na svojoj sljedećoj sjednici“, smatra Stevandić.

Autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.