Tegeltija: Koja odredba daje pravo Bundestagu da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH? Nijedna!

Tegeltija: Koja odredba daje pravo Bundestagu da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH? Nijedna!

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija poručuje da nema odredbe koja njemačkom Bundestagu dopušta da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH i da se opozicija u Srpskoj ponaša kao da Srpska nema pravo da odgovori na ovakav čin Njemačke.

Koja tačno odredba Povelje Ujedinjenih Nacija ili drugog međunarodnog dokumenta ili Dejtonskog sporazuma daje pravo njemačkom parlamentu (Bundestag) da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH? Nijedna, naprotiv to je direktno i otvoreno narušavanje suvereniteta BIH!! To čak, ako ćemo mak na konac, ne dozvoljava ni Ustav SR Njemačke, i ta bi rezolucija Bundestaga vjerovatno ne bi preživjela test na njemačkom ustavnom sudu.

Parlament Njemačke može da se bavi vanjskopolitičkim pitanjima SR Njemačke, ali pitanje ustavnog uređenja druge suverene države prevazilazi domen vanjske politike i predstavlja kršenje Povelje UN, što Njemačkom parlamentu ninpo Ustavu SR Njemačke nije dozvoljeno.

Zbog toga, Republika Srpska ne smije oatati bez adekvatne reakcije na ovakvo ponašanje Bundestaga kako bi se i u samoj SR Njemačkoj otvorilo to pitanje, poručuje Tegeltija.

„Opozicija u Republici Srpskoj očito ne vidi te domete odluke srpskog člana Predajedništva BIH i ponaša se kao da Republika Srpska ustvari nema pravo da odgovori na ovakav čin SR Njemačke nego da slegne ramenima i to prihati. U tom se razlikuje politika Milorada Dodika i aktuelne vlasti RS i podaništvo opozicije“, kaže Tegeltija.

(ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.