Bio, hodo pa zna! BORIS DŽONSON: Bombardovanje Harkova podsjetilo me na Sarajevo i Markale

Bio, hodo pa zna! BORIS DŽONSON: Bombardovanje Harkova podsjetilo me na Sarajevo i Markale

Premijer Velike Britanije Boris Džonson boravio je danas u posjeti Poljskoj i Estoniji gdje se sastao s liderima ovih zemalja s kojima je razgovarao o trenutnim dešavanjima u Ukrajini.

Tokom posjete vojnoj bazi Tapa u Estoniji, Johnson je zajedno s premijerkom ove države Kajom Kallas i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o posljednjim dešavanjima i bombardovanju koje vrše ruske trupe.

Između ostalog, britanski premijer se osvrnuo na današnje bombardovanje Harkova te ga je uporedio s “bombardovanjem Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu”, pišu mediji.

“Kada je riječ o dešavanjima u Harkovu, to je apsolutno bolesno. Podsjetilo me na, ako se sjećate, bombardovanja Sarajeva i tržnice Markale koje su izvršile srpske snage”, rekao je Johnson.

Nakon posjete Estoniji, Johnson je otišao u Poljsku gdje je također s medijima podijelio razmišljanja Velike Britanije o ratu u Ukrajini te je poručio kako se Velika Britanija ne namjerava boriti protiv ruskih snaga na tlu Ukrajine.

“Britanske trupe ostaju čvrsto unutar granica NATO saveza. Sve mjere koje su do sada poduzete nisu ništa drugo do odbrambene mjere. NATO je odbrambeni savez, da se bilo koja članica NATO-a umiješa u sukob s Rusijom to bi bio ogroman korak ka eskalaciji i o tome niko ne razmišlja”, rekao je britanski premijer.

Osvrnuo se i na zahtjeve Ukrajine za uspostavljanjem tzv. “no fly zone” iznad Ukrajine.

“To je veoma, veoma veliki korak i jednostavno nije na dnevnom redu nijedne zemlje NATO saveza. Takva odluka uključuje obaranje ruskih aviona iznad ukrajine. NATO saveznici ne žele da se direktno sukobljavaju s ruskim snagama jer bi to signaliziralo sveopšti rat s Rusijom”, zaključio je Johnson.

Share

Jedan komentar na “Bio, hodo pa zna! BORIS DŽONSON: Bombardovanje Harkova podsjetilo me na Sarajevo i Markale

  1. Lazi amera britanaca i eu nato markale kao i sad ukrajina sve vasi dihadisti serviraju .Takav vam masakar kao na markalama i ukrajini bio u vasim kucama svaki dan.fuuujjjj…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.