“Bitminer factory” nije tražio koncesiju za energetske objekte

“Bitminer factory” nije tražio koncesiju za energetske objekte

Preduzeće “Bitminer factory” d.o.o. iz Gradiške nije nikad podnosilo zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju energetskih objekata na području Republike Srpske, rečeno je u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske.

Prvostepena presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci, kojom je odlučeno da Unikredit banka treba ovoj kompaniji da plati 256 miliona KM na ime odštete i izgubljene dobiti, zasnovana je na izještaju vještaka ekonomske struke Dijane Ostić u kojem je navedeno da će pomenuto preduzeće uložiti 80 miliona dolara u izgradnju energetskih objekata u Republici Srpskoj.

U procjeni sudskog vještaka navedeno je da je “dobit koju bi tužilac ostvario, da je u skladu sa projektom iste uložio na način kako je to opisano Biznis planom, odnosno 80 odsto sredstava ulaže u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, vodeći računa o zaključenim ugovorima sa ‘Elektroprivredom Republike Srpske’, kao i o stopi prinosa kod ulaganja u izvore obnovljive energije, a preostalih 20 odsto u hardversku imovinu za izradu digitalnog prostora, iznosi 266.591.010,68 KM”.

Ostićeva je izjavila da ona kao sudski vještak “ne može razgovarati sa novinarima o predmetima već isključivo iznosi mišljenje na sudu”.

Izgrađene male hidroelektrane na području Gradiške ima drugo preduzeće i to “Seete energy” iz Nove Topole koje ima potpisan Ugovor o saradnji sa preduzećem “Bitminer Factory”.

– Kompanija ‘Seete energy’ d.o.o. Gradiška je izgradila dvije male hidroelektrane instalisane snage do 250 KW za koje nije bilo potrebno prethodno pribaviti koncesije u skladu sa važećom regulativom. Mini hidroelektrana ‘Sitonija’ na rijeci Tisovači i MHE ‘Golubača’ na rijeci Golubači, na području opštine Gradiška, upisane su u Registar projekata obnovljivih izvora energije koje vodi ovo ministarstvo. Prema podacima iz Registra ukupna vrijednost investicije za navedene dvije male hidroelektrane iznosi oko 2.200.000 KM. Male hidroelektrane rade i ostvaruju pravo na podsticaj od juna 2020. godine – navedeno je u Ministarstvu energetike i privrede Republike Srpske.

Konačnu riječ o ovom predmetu daće Viši privredni sud u Banjaluci, gdje je u toku drugostepeni postupak.

autor:agencije/fakotormagazin.ba, foto: ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.