Bivši SABORAC Nebojše Vukanovića UPOZORAVA – Jelena Trivić NE ZNA NADLEŽNOSTI PREDSJEDNIKA

Bivši SABORAC Nebojše Vukanovića UPOZORAVA – Jelena Trivić NE ZNA NADLEŽNOSTI PREDSJEDNIKA

Bivši saborac Nebojše Vukanovića održao je lekciju i Jeleni Trivić. „Zaista nema nikakve potrebe građane dezavuisati raznim populističkim floskulama. Ozbiljan političar, koji kaže da će raditi po Ustavu Republike Srpske i da je taj Ustav za njega i program i zakon, mora pre svega biti iskren prema građanima i reći im šta su mu ustavne nadležnosti”. Ovo je kandidatu PDP-a za predsjednika Srpske Jeleni Trivić napisao Vidomir Parežanin, donedavni najodaniji saborac Nebojše Vukanovića. Parežanin je zgrožen rečenicom Jelene Trivić, koju je ponavila i u Nevesinju: „Iz Nevesinja šaljemo jasnu poruku o tome da je Ustav Republike Srpske naš program i čvrsto ćemo se zalagati za njega“.

Polupala lončiće

Ako je i željela da kaže da je neophodna vladavina prava to sigurno nije u nadležnosti predsjednika Republike Srpske.

I druge promjene za koje Trivić najavljuje da će se zalagati takođe kreću sa nivoa izvršne vlasti i to građanima treba da bude nedvosmisleno jasno, da znaju šta objektivno mogu da očekuju od novog predsjednika Republike Srpske.

Prema Ustavu, u koji se zaklinje Trivić, predsjednik Republike Srpske nema nikakvog ustavnog ovlašćenja da kreira i vodi politiku u nadležnosti izvršne vlasti, zaključio je Parežanin.

Pomilovanja i odlikovanja

Pa da i mi pomognemo Trivićevoj kako bi do oktobra znala za koju se funkciju kandidovalaPredsjednik Republike Srpske ima slijedeća ustavna i zakonska ovlašćenja i nadležnosti: predstavlja Republiku Srpsku, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade, predlaže Narodnoj skupštini kandidate za predsjednika i sudije Ustavnog suda Republike Srpske na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Ukazom proglašava zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini.

Ukazom na prijedlog Vlade postavlja i opoziva šefove predstavništva Republike Srpske u inostranstvu i predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Obrazuje savjetodavna tijela i stručne službe za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

Daje pomilovanja i dodjeljuje odlikovanja i priznanja utvrđena zakonom.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 57 štampanom izdanju od 21 jula 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.