Bombama, maljutkama i granatama na Srbe iz Slavonije

Bombama, maljutkama i granatama na Srbe iz Slavonije

Za 36 sati iz Zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpska Krajina i pod zaštitom UN, proterano 15.000 Srba, a ubijeno njih 283.

Više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga krenulo je 1. maja na Zapadnu Slavoniju, sa oko 15.000 stanovnika i 4.000 vojnika.

Kako navode iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, zaštitne snage UN, na vrijeme upozorene od strane hrvatskih generala, povukle su se na bezbjedna mjesta, prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Narod zapadne Slavonije, sjećajući se Jasenovca iz ’41. i Pakračke Poljane iz ’91, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema „mostu spasa“ do rijeke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, navodi se u saopštenju.

Prema podacima „Veritasa“, u toj operaciji poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 56 žena, osam osoba do 14 godina i 75 preko 60 godina starosti.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 162 osobe. Među nestalima se vodi još 121 osoba, među kojima je 52 civila, uključujući i 24 žene.

Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 114 identifikovano.

I kad se identifikuju ekshumirani, a neidentifikovani (34), ostaju nepoznata grobna mjesta za 87 posmrtnih ostataka.

U toj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom – Medari sa 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje dece, i Paklenica sa 20 žrtava.

Veritas navodi da je oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN-a.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze, ističe Veritas.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.