CIK zaglibio u nezakonitostima

CIK zaglibio u nezakonitostima

Neobjavljivanjem utvrđenih rezultata za predsjednika Republike Srpske Centralna izborna komisija BiH izazvala je negodovanje vladajuće koalicije u RS, koja poručuje da je to pokušaj urušavanja republičkih institucija i da CIK tu grešku treba što prije da ispravi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je za „Glas Srpske“ da je CIK nastavio u maniru nelegalnog djelovanja.

– Sve ovo je pokušaj destabilizacije Republike Srpske i pravljenje „slučaja“ tamo gdje on ne postoji, u namjeri da se izdejstvuje povoljna politička garnitura onima koji upravljaju CIK-om i, nažalost, dijelom naše opozicije – istakla je Novaković Bursać.

Sa njom je saglasna član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić, koja je kazala da je riječ o direktnom pokušaju urušavanja republičkih institucija. Konstatovala je da CIK svjesno i namjerno želi da Srpsku ostavi u vakuumu.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je „Glasu“ da je CIK svojim odlukama ušao u nezakonite radnje u toku, a i poslije izborne noći.

– Ne odrađujući ono što je njihova obaveza i okrivljujući svoje članove, biračke odbore, šest ljudi poništava ono što je radilo na hiljade članova odbora. Ne proglašavajući rezultate za predsjednika Republike, a proglašavajući za sve ostale nivoe, govori o neodgovornosti i neshvatanju ovog procesa – rekao je Čubrilović.

Dodao je da su građani rekli svoje, te da je CIK tu da to konstatuje.

– Ako je i bilo eventualno nekih nepravilnosti, one su morale na vrijeme da se registruju, još u toku izborne noći ili drugi dan i da se otklone. Ničega toga nije bilo, a sad naknadna pamet zaista nikome ne treba. Ulazeći u nezakonitosti teško se može na zakonit način izaći iz toga. Očekujem da CIK, ako je uopšte moguće, ispravi tu grešku i konstatuje rezultate za koje su građani rekli da su takvi kakvi jesu, bez obzira na to da li se to nekome činilo zadovoljavajuće ili manje prihvatljivo – upozorio je Čubrilović.

Predsjednik US-a Nenad Stevandić rekao je da je, nakon neobjavljivanja rezultata opštih izbora u BiH za predsjednika i potpredsjednike RS, potpuno jasno da CIK-om upravlja neko drugi.

– CIK će raditi onako kako mu neko spolja kaže, a i domaći akteri u CIK-u vjerovatno su oruđe u nečijim rukama – rekao je Stevandić, koji smatra da je izvodljivo vratiti nadležnosti za izbore na republički nivo, te da je potrebno raditi na tome.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac kazao je da je očigledno da CIK BiH radi pod pritiskom, ali da se ne smije dozvoliti da volja naroda bude prekrajana.

– CIK je napravio presedan, ali i kontrolno brojanje, pa i reakcije opozicije govore da je Milorad Dodik izabrani predsjednik Srpske – poručio je Banjac.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je juče da je neobjavljivanje utvrđenih rezultata za predsjednika Srpske potvrda da je PDP sa svojim partnerima bio u pravu, te da su, kako kaže, konkretno i sadržajno ukazali na sve probleme i na to da izbori za predsjednika RS nisu bili fer i da se dogodila izborna krađa.

– Informacije sa ponovnog brojanja pokazuju da su neslaganja ogromna. Važno je da građani razumiju da ne određuje samo brojanje glasova izborni proces, nego da se mora dovesti do kraja sve što se dešavalo, od masovnog glasanja slijepih, glasanja u tuđe ime i tome slično – kazao je Crnadak i najavio da PDP priprema prigovore i za ostale nivoe vlasti.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.