Čović najavio: Žene na čelu Federacije i Savjeta ministara

Čović najavio: Žene na čelu Federacije i Savjeta ministara

Na čelu Federacije BiH neće biti predsjednik, već predsjednica. Na čelu Savjeta ministara neće biti predsjedavajući već predsjedavajuća, kazao je predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

 

Čović je time potvrdio nezvanične informacije da bi kandidatat HDZ za predsjednika Federacije BiH mogla biti Lidija Bradara, a kandidat za prvog čovjeka Savjeta ministara Borjana Krišto.

Lider HDZ-a, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, kazao je da će na najmanje 50 odsto izvršnih funkcija u vlasti koje dobije HDZ BiH biti žene.

Najavio je i brzo formiranje vlasti, kako na kantonalnom tako i na federalnoj i nivou BiH.

Pozvao je sve one koji sada obavljaju dužnosti u raznima agencijama i institucijama da pripreme programe rada.

„Bez tog neka niko ne očekuje da će moći ostati na poziciji na kojoj je sada“, kazao je Čović i dodao da je Hrvata danas u BiH manje od 400.000.

„Naš cilj je da nas bude milion“, kazao je Čović, koji se zahvalio svima na doprinosu za izvrstan rezultat koje je u saradnji s partnerskim strankama ostvario HDZ.

Zahvalio se i na podršci liderima svih stranaka članica HNS-a koje su podržale Borjanu Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kako je rekao prva zadaća biće izmjena Izbornog zakona, kako bi Hrvati u budućnosti mogli birati između više kandidata hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

(Agencije, foto: Fena)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.