DIPLOMATSKI SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI: Ukrajinski ambasador u BiH Dodika nazvao TERORISTOM!

DIPLOMATSKI SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI: Ukrajinski ambasador u BiH Dodika nazvao TERORISTOM!

Skandalozna izjava ukrajinskog ambasadora u Hrvatskoj i BiH, Vasilja Kiriliča, kojom je predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, nazvao “teroristom” i “slugom”, ostala je bez zvanične reakcije nadležnih institucija BiH.

Iako je, manje-više, već postalo uobičajeno da se strani ambasadori u BiH otvoreno miješaju u njena unutrašnja pitanja i daju neprikladne komentare o dnevnopolitičkim zbivanjima u zemlji, objava ukrajinskog ambasadora povodom odluke predsjednika Republike Srpske da 9. januara odlikuje ruskog predsjednika, Vladimira Putina, izašla je iz svih okvira i normi pristojnog ponašanja u diplomatiji.

Reagujući na Tviteru povodom dodjeljivanja Ordena Republike Srpske na ogrlici predsjedniku Rusije, ambasador Kirilič nije birao riječi ni uvrede.

– Teroristi nagrađuju teroriste. Sluge nagrađuju svoje gospodare. I prvima i drugima upravlja strah. S vremenom taj strah izjeda i teroristu i slugu – objavio je ukrajinski ambasador.

Ono što je zanimljivo jeste to da na skandaloznu objavu Kiriliča još uvijek nema zvanične reakcije bilo koje institucije BiH, niti je povodom uvredljivih konstatacija ukrajinskog ambasadora od njega traženo zvanično objašnjenje ili je poslata diplomatska nota Kijevu.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, za Srpskainfo kaže da je, najblaže rečeno, krajnje neuobičajeno da strani ambasador u nekoj zemlji daje uvredljive javne komentare o bilo kojem političaru ili izabranom funkcioneru zemlje domaćina.

FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Ambasadori u zemlji u kojoj se nalaze moraju stalno da vode računa o tome šta govore. Nije normalno niti je uobičajeno u diplomatiji da ambasador vrijeđa nekog domaćeg političara, još manje nekog od nosioca vlasti u zemlji domaćinu. Ono što bi trebalo da slijedi jeste pozivanje ambasadora na razgovor i objašnjenje njegovog ponašanja, kao i da ambasador BiH u Kijevu uloži protest i traži objašnjenje od ukrajinskih vlasti povodom stavova njihovog ambasadora u BiH – ističe Đukić.

Podsjećamo, povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske, predsjednik Srpske Milorad Dodik podijelio je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a među njima se našao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je Putinu dodijeljen Orden Republike Srpske na ogrlici, Dodik je istakao da je zahvaljujući Rusiji i njenom predsjedniku sačuvana pozicija Republike Srpske.

Predsjednik Srpske dodao je i to da će Putinu zvanično predati orden prvom prilikom kad se ponovo sastanu.

autor:srpskainfo/faktormagzin, foto:srpskainfo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.