Đacima iz Česme zatvorena vrata autobusa VIDEO

Đacima iz Česme zatvorena vrata autobusa VIDEO

Dio đaka iz Česme koji putuju u Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” u naselju Borik ove sedmice ostao je ispred autobusa “Bočac tursa” jer njihovi roditelji nisu doplatili iznos do pune cijene mjesečne karte, s obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS uplatilo dio jer školska godina traje do 15. juna.

U Gradskoj upravi istakli su da se prevoz za učenike u junu obračunava tako što Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske plaća 12,5 KM, a ostalih 17,5 KM roditelji.

Prema tvrdnjama roditelja, ovaj prevoznik ne želi da prevozi djecu, uz obrazloženje da im nije plaćen cijeli iznos za mjesečne karte, te da nemaju nikakvu garanciju da će se djeca voziti samo pola mjeseca.

– Vozač je rekao da, prema preporukama koje je dobio iz firme, djeca neće moći da uđu u autobus ukoliko ne doplate razliku u cijeni mjesečne karte, te da moraju imati dopunu pečata na karti za jun. U “Bočcu” smatraju da će se djeca voziti cijeli mjesec, a karta im je plaćena samo do kraja školske godine – ispričala je “Glasu” O. M, majka djeteta iz ovog naselja.

Roditelji smatraju da, ako je uplaćeno pola mjesečne karte, djeca treba da bez problema u školu putuju autobusom do 15. juna.

– Od sedmoro djece u autobus je ušlo dvoje, koji su doplatili tu razliku, a ostali nisu mogli ući. Vozač je rekao da nemaju adekvatnu mjesečnu kartu – kazala je majka čije dijete nije ušlo u autobus.

Za pomoć su se, kaže ona, obratili nadležnim institucijama i zatražili da što prije reaguju, istakavši da djeca ne smiju biti predmet nikakvih potkusurivanja.

– U opštinu smo poslali pritužbu jer ovo nema smisla, s obzirom na to da prevoznici imaju i subvencije. Nije problem da onaj čije će se dijete voziti cijeli mjesec doplati tu razliku, a obaveza vozača je da provjeri da li na karti ima dopuna pečata. Ali, zašto da plaćamo razliku ako se djeca neće voziti autobusom nakon završetka školske godine – kazala je ova majka i dodala da će roditelji inicirati promjenu prevoznika.

Direktorica škole “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić kazala je za “Glas” da škola nema ingerencije kada je riječ o gradskom prevozu, ali da će se za pomoć obratiti Gradskoj upravi.

– Obratili smo se “Bočcu”, naglasivši da djeca do kraja nastavne godine mogu da putuju autobusom jer im je to regulisano. Nemamo bilo kakvih sredstava i mogućnosti da djelujemo na “Bočac turs”, da mijenjamo ili biramo prevoznika jer to određuje Gradska uprava. Uglavnom, potvrdili su nam da će to pitanje biti riješeno. Ostaje da vidimo kako – istakla je  Vilendečićeva.

Na pozive “Glasa Srpske” u “Bočac tursu” nisu odgovarali, a odgovor na pitanje kako će ovaj problem biti riješen juče nismo dobili ni iz Ministrastva prosvjete i kulture RS.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.