Dodik: Sjećanje na žrtve Jasenovca je naša sveta dužnost i odgovornost

Dodik: Sjećanje na žrtve Jasenovca je naša sveta dužnost i odgovornost

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnje, kao i buduće generacije svim žrtvama Јasenovca duguju sjećanje i nezaborav, jer je to sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

Povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, Dodik je naglasio da je jasenovačko stradanje utkano u temelje srpskog identiteta i stradalničke srpske istorije i da svaka žrtva mora da ima svoje mjesto u sjećanju.

 

– Na današnji dan 1945. godine goloruki, izmučeni, ali nadasve hrabri logoraši izvršili su herojski čin proboja ustaškog logora Јasenovac. Proboj je preživjelo samo oko 80 logoraša od njih 1 100 – rekao je Dodik, ističući da je koncentracioni logor Јasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske.

 

On je naglasio da je jedini grijeh jasenovačkih logoraša bio to što su Srbi, Јevreji i Romi zbog čega su bili izloženi monstruoznim mučenjima, u kojima čak ni djeca nisu bila pošteđena.

 

– Јasenovac je mjesto nijeme tišine koje najviše govori, jer je to mjesto bola, jauka, mučeničke krvi i tuge. Od svega najviše boli dječiji jauk i dječija suza. Istorija je zabilježila da se na tom mjesto desio genocid nad nedužnim narodom i odajući poštu našim stradalnicima želim da poručim da se ovakav zločin više ne smije nikada i nikome ponoviti – poručio je Dodik.

 

 

On je rekao da nevine žrtve jasenovačkog logora smrti nikada ne smiju biti zaboravljene i moraju imati svoje mjesto u našoj kulturi sjećanja, te da svijet mora da se okrene miru – razum da govori, a oružje vječno zaćuti

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.