Evo šta je potrebno za ulazak u Hrvatsku

Evo šta je potrebno za ulazak u Hrvatsku

Ulazak u Hrvatsku osobama trećih zemalja iz turističkih razloga dozvoljen je uz negativan PCR ili brzi antigenski test.

Odnedavno, ulazak je moguć i onima koji su prebolovali korona virus ili su se vakcinisali.

Nadležni u hrvatskoj policiji pojašnjavaju da je ulazak i dalje moguć uz negativan PCR test, ali i uz brzi antigenski test – BAT. Ovaj test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice EU, koju objavljuje Evropska komisija.

„Kod nalaza BAT testa napravljenog u inostranstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz).

„Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od deset dana u Republici Hrvatskoj, mora se ponovo provesti testiranje do 10 dana od dana od datuma izdavanja tog testa“, rekli su medijima u MUP-u Hrvatske.

Granica se može preći i uz potvrdu o vakcinaciji za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19.

Ista je procedura ako je riječ o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Osobe koje su prebolovale korona virus, mogu pokazati ljekarski dokument kojim to potvrđuju ili test koji su radile. Test mora biti stariji od 11 dana, a najviše 180 dana od prelaska granice.

Ukoliko osobe koje žele preći granicu nemaju ništa od navedenog, mogu uraditi PCR ili brzi antigenski test po ulasku u Hrvatsku. Ipak, moraju u samoizolaciji do dolaska negativnog rezultata. Ukoliko se ne mogu testirati, obavezna je 10-dnevna samoizolacija.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.