Evropa predložila kovid pasoše

Evropa predložila kovid pasoše

Evropa predložila kovid pasoše
Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije KOVID-19.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv KOVID-19 ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od KOVID-19 i ima antitela.

U EK kažu da njihov prijedlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupani za sve građana EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

„Namjera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbjednan, odgovorn i kredibilan način”, poručila je predsjednica EK, Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda.

Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosice boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti „privremena mjera“, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije Kovid-19.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.