Evroposlanik brutalno iskren prema Srbiji: Uvedite sankcije Rusiji i čekaju vas nova uslovljavanja EU

Evroposlanik brutalno iskren prema Srbiji: Uvedite sankcije Rusiji i čekaju vas nova uslovljavanja EU

Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Tjeri Marijani, izjavio je da su stalna uslovljavanja ono što očekuje Srbiju.

 

Poslanik je ocijenio da Srbija sada slijedi put nezavisnosti bivšeg francuskog predsjednika, generala Šarla de Gola.

„EU je prešla put od unije koja je utvrđivala ekonomski princip do one koja nameće politički model. Vidim da Srbija nema želju da popusti pred evropskim pritiscima. Francuska je jedna od zemalja osnivača EU. General De Gol je želio nezavisnu Evropu koja poštuje nacije. To je baš ona politika koju danas vodi Srbija i koja treba da se vodi“, rekao je Marijani za „Večernje novosti“.

On je rekao da se divi izboru Srbije da ne uvede sankcije Rusiji i da Beograd ne rizikuje da mu zbog toga budu uvedene kaznene mjere, ali da treba očekivati neku vrstu reakcije EU.

„Ono što rizikujete je da se evropska pomoć smanji. Ako i uvedete sankcije, poslije će zahtijevati da priznate Kosovo. Uostalom, to vam već traže“, rekao je Marijani.

On nije želio da kaže šta Srbija treba da radi u vezi sa KiM, već je istakao da je to stvar o kojoj zemlja treba suvereno da odlučuje.

„Srbima nije potreban savjet stranaca. Shvatam da jedna država ne želi da mijenja svoju istoriju. Svaka zemlja treba da poštuje svoju istoriju. Kad bi neko, na primjer, tražio da nezavisnost Korzike, o tome bi trebalo da odlučuje francuski narod, a ne EU“, zaključio je Marijani.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.