FAKTOR OTKRIVA ŠOK DETALJE PLANIRANE OTMICE – NATO KLOPKA ZA DODIKA

FAKTOR OTKRIVA ŠOK DETALJE PLANIRANE OTMICE – NATO KLOPKA ZA DODIKA

Informacije da NATO prati i sprema otmicu Milorada Dodika imale su najmanje dvije obavještajne službe u regionu, potvrđeno je za magazin Faktor iz više nezavisnih izvora. Diplomatski predstavnici nekoliko najznačajnijih zemalja prije više od pola godine počeli su razrađivanje scenarija nasilnog svrgavanja vlasti u Republici Srpskoj tako što će „ukloniti” Milorada Dodika. Naši izvori potvrđuju da je diplomatama postalo jasno da sa Dodikom neće ići tako lako onog trenutka kada se lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH počeo pozivati na sprovođenje Ustava BiH i vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum. Takođe, nije uspio plan da se optuži da je „ruski čovjek” jer je Vladimir Putin pokrenuo rat u Ukrajini i fingirana priča o pretjeranom zajedništvu dva lidera je pala u vodu, pogotovo što se Milorad Dodik pozivao na neutralnost u vezi sa vojnom ofanzivom u Ukrajini.

Karta rušenja Dodika na izborima takođe je postala neizvjesna, jer je još jednom potvrđena realnost  da stranke opozicije nemaju tu političku snagu i podršku u narodu.

„Mini izbori” u Banjaluci gdje su SNSD i koalicija pomeli opoziciju samo su to i praktično dokazali.

Uz to, neophodno je riješiti hrvatsko pitanje u BiH pa se tek onda može očekivati kakvo-takvo održavanje izbora.

Mlade snage poput Draška Stanivukovića ili Jelene Trivić nisu ispunili očekivanja pa su od međunarodnog faktora precrtani, posebno gradonačelnik Banjaluke koji je za relativno kratko vrijeme izgubio značajnu podršku.

Pokazala se kao pogrešna još jedna karta na koju su igrali, a to je pokušaj kriminalizacije porodice Dodik.

Godine istraga, češljanje svega i svačega na kraju nisu urodile plodom.

Vrhunac je nejedinstvo SAD-a i EU u vezi sa sankcijama, što je dovelo do toga da se ozbiljno razmišlja o nasilnom svrgavanju Dodika sa vlasti.

DVA SCENARIJA HAPŠENJA”, ALI…

Mediji su ranije objavili da NATO priprema otmicu Milorada Dodika i njegovo prebacivanje u treće zemlje.

Magazin Faktor saznaje da su, nakon razmatranja dva moguća scenarija, na terenu urađeni i neki konkretni potezi.

Pojačano prisustvo snaga EUFOR-a u BIH zbog rata u Ukrajini iskorišteno je da se još detaljnije razrade takvi modeli akcije.

Danima su snimana kretanja Milorada Dodika, analizirana njegova pratnja, posebno kad prolazi kroz Federaciju BiH ili dolazi u Sarajevo.

Jedna jedinica bila je zadužena za snimanje objekta Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu gdje Dodik boravi kad je u tom dijelu Srpske.

Drugi dio odnosio se na praćenje njegovog kretanja u Republici Srpskoj. Magazin Faktor saznaje da su u bližem okruženju Milorada Dodika posljednjih sedmica imali određene informacije šta se dešava te je pojačano obezbjeđenje objekata i trasa kojom putuje.

Čak su neki događaji na kojima je trebalo da prisustvuje  Milorad Dodik otkazivani, ili je bilo namjerno najavljivano njegovo prisustvo kako bi se koliko-toliko zavarao pravac kretanja.

Sam Milorad Dodik, kako saznajemo, tražio je da se ne diže bespotrebna panika i nije dozvolio da se poveća broj osoba u njegovom ličnom obezbjeđenju, osim kada ide u Sarajevo, pa su mediji snimili pojačano prisustvo vozila u pratnji prilikom, primjera radi, njegovog odlaska u Tužilaštvo BiH.

HELIKOPTERSKI DESANT NA PORODIČNU KUĆU

Posebno je bio zanimljiv 15. mart.

Taj dan građani Krajine, naročito Banjaluke, primijetili su pojačano prisustvo snaga EUFOR-a na ulicama. To nije bilo teško jer pripadnici tzv. mirovnih snaga u vojnim vozilima nisu mogli proći nezapaženo.

Međutim, magazin Faktor saznaje da je to bila samo maska.

Dok su se mediji i javnost „zabavljali” činjenicom da je EUFOR patrolirao centrom Banjaluke i oko Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, prava drama se odigrala na drugom mjestu.

Naime, najmanje četiri helikoptera taj dan nadlijetali su šire područje Laktaša.

Posebno im je bilo interesantno selo Bakinci gdje se nalazi i porodična kuća Milorada Dodika.

Pažljivo su nadlijetani svi putevi u blizini pomenutog naselja, sve staze i prečice.

Više od tri sata praćen je svaki korak u tom laktaškom mjestu.

Detaljno je analizirana trasa kretanja kolone vozila pod pratnjom, putanja civila u odnosu na kolonu vozila i slično.

Naš izvor potvrđuje da taj dan sigurno nije bio planirano da se „otme” Milorad Dodik, ali da je svojevrsni „helikopterski desant” na tu regiju bio ispitivanje terena i razrada mogućih scenarija.

SAČEKUŠA I BLOKADA KOLONE VOZILA?!

Druga, po našim izvorima, izvjesnija opcija je scenario presretanja kolone vozila u kojoj se nalazi Milorad Dodik.

Taj scenario, najvjerovatnije bi bio realizovan u Federaciji BiH jer se očekuje da to neće izazvati neku posebnu reakciju tamošnjeg stanovništva.

Dio snaga EUFOR-a bio bi raspoređen u Republici Srpskoj u slučaju pobude građana Srpske, a operacija bi bila realizovana na nekoj od naplatnih kućica kod Sarajeva gdje kolona pod pratnjom ipak mora da uspori kretanje.

Jednostavnije rečeno, klasična sačekuša, blokada puta i pomoć helikoptera.

Potom brza neutralizacija policijske pratnje i obezbjeđenja te ekspresno prebacivanje Milorada Dodika u treću zemlju na „sigurnu” lokaciju. Potom čekanje reakcije stanovništva u Republici Srpskoj.

NATO TREBALO SEDAM DANA DA SE OGLASI

Zanimljivo je, što je primijetio i sam Milorad Dodik, da je prošlo već nekoliko dana, a nije upućen zvaničan demanti iz NATO-a štaba u Sarajevu u vezi sa medijskim informacijama da spremaju napad na Milorada Dodika.

Ako je cijela priča novinarska “patka”, bilo je za očekivati da se odmah oglase prozvani i demantuju navode.

Konačno su se i oglasili i to putem „neimenovanog“ NATO zvaničnika.

“Navodi koji su nedavno objavljeni na crnogorskom portalu ‘IN4s’ o planovima NATO-a da izvrši akciju kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika su besmislice, priča plasirana bez dokaza. Već više od dvije decenije NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. NATO ostaje predan snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom“.

Ranije je Dodik kratko rekao da nema informacije šta mu to NATO sprema i da ne zna zašto bi ga protivpravno lišili slobode.

„Mala sam ja zvijerka za jedan veliki NATO”, naveo je Dodik.

RAZLOZI ZA UKLANJANJE DODIKA”?

Srpski portal IN4s iz Crne Gore koji je  prvi objavio priču u prošli petak, iznio je saznanja da je u sjedištu NATO-a održan sastanak o temi kako su mediji došli do pomenutih povjerljivih informacija.

Isti izvor navodi da je jedan od zaključaka Kolegijuma unutar NATO-a bio da je nedopustivo da neko „provali” ovako osjetljivu akciju te je pokrenuta interna istraga o curenju informacija.

Redakcija magazina Faktor pokušala  je kontaktirati kolege pomenutog portala kako bi saznala što više detalja u vezi sa njihovim izvorima, ali bezuspješno.

Zanimljiva je i njihova tvrdnja  da je NATO zaključio da će ovaj put djelovati sam bez uključivanja obavještajnih i policijskih struktura u FBiH i BiH.

Očigledno da se ne vjeruje „partnerima” NATO-a u FBiH.

Portal navodi da bi formalni razlog otmice Dodika bio sadržan u činjenici što on nije osudio specijalnu vojnu operaciju i denacifikaciju u Ukrajini, ili bi se pak razlozi našli kroz fingirane sudske procese zbog navodne korupcije.

Portal na kraju, kao povod za uklanjanje Dodika navodi potrebu NATO-a da povrati poljuljano povjerenje u BiH i skloni Milorada Dodika kao „ruskog čovjeka” u regionu.

autor:faktormagzin.ba, tekst je izašao u FM 41 štampanom izdanju od 31.marta 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.