Halucinogene gljive liječe anksioznost?

Halucinogene gljive liječe anksioznost?

Australijski istraživači se spremaju da započnu prvo istraživanje na svijetu o tome da li halucinogene gljive mogu pomoći u liječenju opšte anksioznosti.

 

Inkaneks heltker (Incannex Healthcare) je nedavno dobio odobrenje Etičkog komiteta za ljudska istraživanja Univerziteta Monaš za pokretanje kliničkog ispitivanja druge faze.

Oni će koristiti specijalizovanu terapiju zajedno sa psilocibinom da vide da li ova dobitna kombinacija može pomoći u smanjenju efekata anksioznosti. Psilocibin je aktivna hemikalija u halucinogenim gljivama koje korisnicima pružaju pozitivne nadražaje.

Šef kliničkog psihodeličkog istraživanja Univerziteta Monaš Pol Liknaicki vodi proces i rekao je da je ovo nevjerovatan korak naprijed u borbi protiv poremećaja mentalnog zdravlja.

Dodao je da će terapeutima koji će sprovoditi terapijsku stranu studije takođe biti ponuđen psilocibin kako bi im pomogao da shvate kroz šta tačno pacijent prolazi. „Ovo je solidan korak u razvoju onoga za šta se nadamo da će biti veoma efikasan tretman za ljude koji pate od teške anksioznosti“, rekao je dr Liknaicki.

„Prvi put smo u mogućnosti da pružimo doze psilocibina istraživačima terapeutima kako bismo ih bolje opremili da prate naše kliničke učesnike kroz duboko nepoznat teren, potencijalno poboljšavajući rezultate liječenja.“

Oni će tražiti učesnike sa opštim anksioznim poremećajem negdje sljedeće godine kako bi zvanično započeli sa testiranjem na pacijentima.

 

Izvor: B92

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.