I slavni bi u politiku! Dr Oz bi da postane senator Oz

I slavni bi u politiku! Dr Oz bi da postane senator Oz

Slavni ljekar i televizijska zvijezda razmišlja da se na listi Republikanske stranke kandiduje za gornji dom Kongresa.

 

Dr Oz zna kako je biti najpoznatiji ljekar u Americi, a sad bi volio da sazna i kako je biti američki senator.

Mehmet Oz (61), kardiohirurg i autor popularne televizijske emisije „Dr Oz”, razmišlja da se na izborima sljedeće godine kandiduje za gornji dom Kongresa na listi Republikanske stranke. Ako dr Oz uđe u trku za mjesto senatora iz Pensilvanije, pridružiće se slavnim ličnostima koje su se okušale u politici mada su se ovakve ambicije često završavale neuspješno.

Si-En-En javlja da su konzervativci u panici da pronađu pravog kandidata u Pensilvaniji, ali da nisu sigurni da je taj kandidat baš Oz, koji gotovo da nema nikakve veze s ovom saveznom državom.

Sin turskih imigranata rođen je u Ohaju, a živi u Nju Džerziju. Tek prije nekoliko mjeseci prijavio se da glasa u Pensilvaniji i sad traži kuću u blizini Filadelfije. Nije ni potvrdio ni poricao da će okušati sreću u politici, ali „Politiko” saznaje da Oz ispituje teren i okuplja saradnike i savjetnike.

Funkcija na koju je ljekar i televizijski superstar bacio oko trenutno pripada republikancima, ali je dosadašnji senator saopštio da neće tražiti još jedan mandat. To znači da će konzervativci prvo organizovati stranačko nadmetanje kako bi imenovali svog predstavnika i Oz bi morao da pobedi na partijskoj utakmici kako bi se onda suprotstavio rivalu iz Demokratske stranke.

Konzervativci su računali da u Pensilvaniji imaju prednost u odnosu na liberale, ali ih je uzdrmalo povlačenje senatora. Prošlog ponedeljka je stigao novi „hladan tuš“ jer je vodeći kandidat za republikansku nominaciju, koji je uživao podršku bivšeg predsednika Donalda Trampa, proglasio kraj svoje kampanje posle optužbi da je isprebijao suprugu i dijete. Izgledi dr Oza su porasli, ali partija još nije sigurna da je on u stanju da medijsku slavu pretvori u senatsko mjesto.

Oz sebe opisuje kao umjerenog republikanca, ali se mnogim konzervativcima nije svidjelo što se na početku epidemije virusa korona zalagao za zaključavanje i karantin. Tramp ga je 2018. postavio u Savjet za sport, fitnes i ishranu pri Bijeloj kući. Bivša vlada je i Ozovog zeta Džona Jovanovića imenovala za direktora beogradske kancelarije Američke korporacije za finansiranje međunarodnog razvoja. Jovanović je otišao s funkcije u ovoj američkoj vladinoj agenciji u Srbiji posle smjene vlasti u Vašingtonu.

Selebritiji u politici

Ako Oz poslije medicine i televizije napravi još jednu karijeru, za uzora će imati Arnolda Švarcenegera, za koga je isticao da je dobro radio svoj posao dok je bio republikanski guverner Kalifornije. Ovaj holivudski glumac je uz Trampa i Ronalda Regana jedna od retkih zvijezda koje su uspjele u politici. Samo u posljednjih nekoliko godina propalo je više „selebriti kampanja”.

Koliko ovog septembra, Kejtlin Džener, zvijezda rijaliti programa o porodici Kardašijan, osvojila je samo jedan odsto glasova na izborima za guvernera Kalifornije. Proje promjene pola Kejtlin Džener je bila Brus Džener, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama i očuh Kim Kardašijan. I bivši muž Kim Kardašijan, reper Kanje Vest, okušao je sreću u predsjedničkoj kampanji prošlog novembra, ali je bio toliko neozbiljan da u brojnim saveznim državama nije predao izbornu listu na vrijeme.

Sintija Nikson, koja je glumila Mirandu u seriji „Seks i grad”, prije tri godine je povela kampanju da postane liderka države Njujork. Nije imala sreće pošto je ispala iz trke već na stranačkim izborima, pa nije ni stigla do izbora za guvernera.

 

Izvor:  Politika

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.