I vojnim pritiscima blokiraju „Sjeverni tok 2“

I vojnim pritiscima blokiraju „Sjeverni tok 2“

Sjedinjene Američke Države na sve načine nastoje da spriječe završetak „Sjevenog toka 2“ – i vojnom prijetnjom i ekonomskim ucjenama, odnosno sankcijama, navodi portal „Geopolitika“.

„Nord strim 2 AG,“ operater gasovoda, izvještava o pojačanoj aktivnosti vojnih aviona, brodova i podmornica pojedinih zemalja NATO-a na području izvođenja završnih radova, odnosno na mjestima polaganja gasovodnih cijevi u Baltičkom moru.

Intenzitet vojnih provokacija povećava se kako se gradnja „Sjevernog toka 2“ približava kraju.

Avioni NATO pakta lete na maloj visini, a brodovi ulaze na prostor gradilišta. Te su akcije provokativne i mogu dovesti do oštećenja gasovoda, upozorio je nedavno „Nord strim“.

SAD namjeravaju i da imenuju posebnog predstavnika za „Sjeverni tok 2“, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ocjenjuje da će ta osoba doći da bi prijetila svima.

Prema pisanju portala „Politiko“, tu ulogu mogao bi dobiti savjetnik američkog predsjednika Džozefa Bajdena i bivši izaslanik Stejt dipartmenta za međunarodna energetska pitanja Amos Hohštajn.

SAD su odlučile da „idu do kraja“ i izazovu sukob bilo na području izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“, bilo između zemalja EU, i da kazne sve njegove učesnike, uključujući i Njemačku, navodi „Gaopolitika“.

Trenutno, gasovod „Sjeverni tok 2“ sada dovršavaju isključivo ruski brodovi.

„Sjeverni tok 2“ sastoji se od dvije cijevi dužine 1.230 kilometara koje prolaze dnom Baltičkog mora od ruske luke Ust-Luga do njemačkog prihvatnog mjesta u Grifsvaldu.

U aprilu 2017. „Nord strim 2 AG“ potpisao je ugovor o finansiranju gradnje vrijedan oko deset milijardi evra sa francuskom energetskom tvrtkom „Endži“, austrijskom kompanijom „OMV“, anglo-holandskom firmom „Rojal Dač Šel“, njemačkom energetskom kompanijom „Uniper“ i najvećom naftnom i gasnom fimom u NJemačkoj „Vinteršel“.

Pet evropskih firmi osiguralo je dugoročno finansiranje projekta u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova projekta, odnosno po deset odsto svaka (oko 950 miliona evra), a ostalih 50 odsto osigurao je ruski „Gasprom“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.