Kajganić izabran za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Kajganić izabran za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić izabran je za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH koja se danas održava u Sarajevu.

 

Kajganić u Tužilaštvu BiH radi od 2014. godine na dužnostima tužioca, zamjenika glavnog tužioca i rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine.

VSTS BiH, na sjednici 20. oktobra prošle godine, imenovao ga je za vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Kajganić je naveo da će do kraja godine biti podignut veći broj optužnica protiv organizovanih kriminanih grupa.

„Nisam bio u kontatku ni sa jednom političkom ličnošću koja bi mogla narušiti moj integritet. Ako se utvrdi da nisam govorio istinu, podnijet ću ostavku“, naveo je Kajganić.

U obraćanju članovima VSTS, Kajganić je rekao da će u fokusu njegovog rada biti revidirana državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, više od 300 predmeta je na čekanju, trećina jer se odnose na lica koja se nalaze van BiH, uglavnom u Hrvatskoj u Srbiji. Dodao je i da ga ne interesuje statistika, već kvalitetne optužnice.

„Složene predmete treba raditi Tužilaštvo BiH, ostali se trebaju prenijeti na entitete i Brčko distrikt”, rekao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, osam tužilaca radi na predmetima proizašlih iz raspakivanja Sky aplikacije.

„Nedostaju nam kvalitetne optužnice. Tužilaštvo BiH ima najveći broj tužilaca i najveći budžet. Imamo kapacitet, stvar je organizacije”, rekao je uoči imenovanja Kajganić.

(nezavisne, foto: Avaz)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.