Klokić o dodjeli kandidatskog statusa BiH: Važan korak u procesu pristupanju EU

Klokić o dodjeli kandidatskog statusa BiH: Važan korak u procesu pristupanju EU

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da to što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU predstavlja važan signal kojim EU daje na značaju BiH i Srpskoj, da ih vidi kao spremne i opredijeljene za ispunjavanje kriterijuma za članstvo.

 

To sada praktično znači i više prilika za Republiku Srpsku i BiH. Bez obzira na to što nas tek sada čeka veliki posao, ne treba umanjivati značaj statusa kandidata za članstvo, jer je to, rekao bih, zaista istorijski trenutak za BiH i za Republiku Srpsku – istakao je Klokić.

Navodeći da je učinjen važan korak u procesu pristupanja Republike Srpske i BiH u EU koji prethodi otvaranju pregovora, Klokić je rekao da treba biti i realan, pa reći da je očigledno da je kandidatski status odraz političkih prilika uzrokovanih eskalacijom sukoba na teritoriji Ukrajine.

– I na vanrednom samitu NATO alijanse u februaru iskazan je interes da se zemljama poput Gruzije, Moldavije, Ukrajine, ali i BiH pomogne u demokratskim reformama, sa jasnom perspektivom njihovog ulaska u EU – rekao je Klokić.

On je dodao da tek po dobijanju kandidatskog statusa slijedi pravi posao i obaveze koje Republika Srpska i BiH moraju ispuniti.

– Ako ćemo gledati zemlje iz regiona, koje su dobijale kandidatski status i nakon toga započinjale procese pregovora, imate razliku da je, na primjer, Sjeverna Makedonija 2005. godine dobila kandidatski status, a pretpristupne pregovore otpočela tek nakon 17 godina, tačnije ove godine. Tako da ako i zemlja počne pregovore opet ćemo gledati u region. Srbija je dobila kandidatski status u martu 2012. godine i za svih ovih 10 godina koliko je kandidat tek su dva poglavlja zatvorena u pregovaračkom procesu – naveo je Klokić.

Lideri EU danas su BiH odobrili status kandidat za pridruživanje evropskom bloku.

Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima – Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini u procesu pridruživanja, koji može da traje godinama i obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.