Komisija za Srebrenicu nema namjeru da mijenja Izvještaj

Komisija za Srebrenicu nema namjeru da mijenja Izvještaj

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine saopštila je da nema namjeru da mijenja podatke u konačnom izvještaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.

 Predsjednik Komisije Gideon Grajf nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano – naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

– Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću – navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ličnim napadima usmjerenim protiv predsjednika Komisije, ovo tijelo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali “negatorom genocida”.

Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta – istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsjednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, djelovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

– Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije – naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin “genocid” nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svjetski naučni i stručni autoriteti.

Autor: Agencije/ faktormagazin.ba, foto: atv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.