Lavrov otkrio uslove za kraj rata: ISPUNITE IH ZA SVOJE DOBRO!

Lavrov otkrio uslove za kraj rata: ISPUNITE IH ZA SVOJE DOBRO!

„Uslovi Moskve za rješavanje problema u Ukrajini dobro su poznati Kijevu i Ukrajina će ih ili ispuniti za svoje dobro ili će o tome odlučiti ruska vojska“.

 

To je rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov agenciji Tass.

„Naši prijedlozi za demilitarizaciju i denacizaciju teritorija pod kontrolom režima, otklanjanje prijetnji po bezbjednost Rusije koje dolaze odatle, uključujući i naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Smisao je jednostavan. Ispunite ih za svoje dobro, o tom pitanju će odlučiti ruska vojska“, rekao je Lavrov u ponedjeljak uveče, a prenosi državna novinska agencija.

Zvanična Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za „demilitarizaciju“ i „denacifikovanje“ svog susjeda. Kijev i njegovi zapadni saveznici to nazivaju agresijom u imperijalnom stilu koja ima za cilj da zauzme zemlju, podsjeća Rojters.

„Lopta je u polju režima“

Moskva je u septembru, nakon održavanja referenduma koji su Kijev i njegovi saveznici odbacili kao lažan i nezakonit, najavila pripajanje četiri ukrajinske pokrajine – Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da je Rusija spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali da su Kijev i njegove zapadne pristalice odbili pregovore.

I Kijev i Vašington ocjenjuju da Rusija ne želi pregovore, dok Moskva ne odgovara na ukrajinske preduslove, koji podrazumijevaju potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući Krim, koji je okupiran 2014. godine, prenosi b92.

Lavrov je za Tass rekao da je, kada je riječ o tome koliko će sukob trajati, „lopta u polju režima, a Vašington iza nje“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.