MNOGIMA SE NEĆE SVIDETI! Vladika Grigorije konačno dao odgovor na pitanje da li sme da se radi na crveno slovo i poslao ovu poruku

MNOGIMA SE NEĆE SVIDETI! Vladika Grigorije konačno dao odgovor na pitanje da li sme da se radi na crveno slovo i poslao ovu poruku

Vladika Grigorije često s pratiocima na društvenim mrežama polemiše o filozofiji religije, a neretko i razbija zablude o čvrsto ukorenjenim verovanjima kod pravoslavnih Srba.

Poslednja u nizu dilema koju je razrešio je da li smeju da se obavljaju kućni poslovi na crkvene praznike, odnosno kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

„Često dobijam pitanja da li se smeju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike?

Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odeća? Odgovor glasi: da, smeju.

U većini slučajeva, uverenje da se ne smeju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja.

Vladika Grigorije
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Ako je uistinu posredi poštovanje, onda bi ono trebalo pre svega da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom ili, recimo, izbegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne da se svede na puko uključivanje ili neuključivanje veš-mašine.

I ovde je – kao i u slučaju pogrešnih uverenja o kojima sam ranije pisao i govorio – reč o zamjeni teza i pomeranju težišta sa suštine na formu.

Zaista verujem da Bog ne gleda na to ko je šta uključio, isključio ili pomakao.

Njega mnogo više interesuje kako se odnosimo prema drugima – bližnjima i daljnima, interesuju ga naši osećaji, namera i volja“, napisao je vladika u opisu objave koju je podelio na svom Instagramu, a potom u video snimku dodatno potkrepio primerima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Владика Григорије (@vladika.grigorije)

autor:kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.