Nakon 25 sati sjednice usvojen Vučićev izvještaj o KiM

Nakon 25 sati sjednice usvojen Vučićev izvještaj o KiM

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izvještaj o pregovorima sa institucijama privremene samouprave u Prištini koji je predstavio predsjednik Aleksandar Vučić.

 

Vučić je poručio u izvještaju da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

Izvještaj je usvojen sa 148 glasova „za“ i 57 „protiv“.

Vučić je u svom završnom govoru poslije ukupno 25 sati dvodnevnog zasjedanja Skupštine o KiM jasno je poručio da se „ni na koji način, ni direktno ni indirektno neće priznati nezavisnost Kosova“, kao i da će „borba biti do pobede“

Vučić je dodao da se Srbija nalazi između čekića i nakovnja i da joj predstoji jako težak period.

„Nikome se ne sviđamo jer vodimo nezavisnu i samostalnu politiku“, rekao je on.

On je dodao da žali što u parlamentu poslanici nisu uspjeli da postignu elementarnu saglasnost, ali da se nada da će u budućnosti postići, jer će ih natjerati na to situacija na terenu.

Vučić je zahvalio Srbima na Kosovu i Metohiji, uz poruku da nema čarobnog štapića, lakih rješenja, ali da Srbiji ostaje „da se pametnom politikom bori do konačne pobjede“.

On je istakao da očekuje „najtežu godinu od kraja Drugog svjetskog rata“, te naveo da je realnost da stignu spoljni pritisci teže kategorije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, o čemu će moći više da govori kada se vrati iz Njujorka sa Generalne skupštine UN.

Prema njegovim riječima, Zapadu se žuri da završi oko Kosova, kako bi predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu izbili argument i da izbjegnu novu Jaltu sa Rusijom.

„Žele da mu zatvore put ka tome i zato mi plaćamo cenu jer im se žuri da završimo sve oko Kosova. Niko ne želi kompromis i to u ovom trenutku predstavlja dodatni problem za sve nas“, dodao je on.

To, kaže Vučić, neće nikad reći, ali će na sve načine željeti da dođu do toga.

Vučić pretpostavlja da će Zapad na kraju zahtijevati da Srbija dozvoli da Priština postane član UN.

(Agencije, foto: Tanjug)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.