Namještene licitacije zemljišta u Banjaluci – Za upola manju cijenu od procijenjene

Namještene licitacije zemljišta u Banjaluci – Za upola manju cijenu od procijenjene

U pola manje – toliko košta parče banjalučkog zemljišta. I više nije važno koliko kvadrata je u pitanju, već za koliko su prokockani.

 

9.000 metara kvadratnih – nekome su bili kec u rukavu. Za druge izgubljena šansa, piše ATV.

Licitiralo se za zemljište u poslovnoj zoni Ramići. Početna cijena 420.000 maraka. Ima i onih koji su bili spremni da plate i više od toga.

Kako je banjalučko zemljište otišlo, skoro u bescjenje, pitanja su na koja su odgovori jednostavni, ali do njih nije bilo lako doći. Ekipa Dosijea odgovore je potražila u Gradskoj upravi. Tamo su malo ćutali, a više krivca tražili u drugima.

Komisija za prodaju nepokretnosti grada Banjaluka, na čelu sa Bojanom Kresojevićem pola sata prije početka licitacije, kandidate je telefonskim putem obavijestila da su ni manje ni više nego diskvalifikovani. Iako su dokumentaciju dobili nekoliko dana ranije, za obavijest nije bilo vremena. Da za njih nema šanse, u putu prema Gradskoj upravi saznali su u kompaniji Jaćimović d.o.o.

Stanivuković potpisao javni oglas

Javni oglas koji je potpisao gradonačelnik Banjaluke jasno je uslovio ko može da učestvuje u licitaciji za prodaju zemljišta u Ramićima. Sve su, tvrde u kompaniji Jaćimović ispunili. Sve osim jednog – koji niko nije mogao da ispuni. Radi se o klasifikaciji djelatnosti – proizvodnja -pretežno čista industrija. Za ovo još nisu čuli ni u Republičkoj agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Nepostojećom djelatnošću, barem prema zvaničnim informacijama, bavi se kompanija Lupaco. Ta firma za upola manje novca kupila je zemljište u Poslovnoj zoni Ramići. Na licitaciji je bilo još nekoliko kopanija, koje su, kako nezvanično saznaje Dosije, samo formalno učestovale u licitaciji. Navodno, osim predstavnika Lupaca, nije podigao ruku.

Da je sve to tako moralo, i da su pojedine firme diskvalifikovane legalno – objašnjava Kresojević.

Da su to samo izgovori, tvrde u skupštinskoj većini. Ono štu su činjenice je, da je budžet Banjaluke oštećen za više stotina hiljada maraka.

Kako funkcioniše Gradska uprava, pokazala je i sama licitacija

Na zahtjev za pismeno obrazloženje, iz Komisije za prodaju nepokretnosti su i odgovorili. Rukom su napisali šta su imali, i još jednom su podcrtali kompaniji Jaćimović d.o.o – da su diskvalifikovani. Dosije je u posjedu zapisnika, kojeg zbog rukopisa, nije bilo lako dešifrovati.

„Predsjednik Komisije konstatuje da je zbog kratkih rokova čitavog postupka i detaljnog pregleda dokumentacije navedenih preduzeća, obaviješten o neispunjavanju uslova za učestvovanje u postupku licitacije upućeno putem kurirske službe. Kako predstavnici navedenih preduzeća ističu da nisu primili blagovremeno obavještenje, preduzeće Jaćimović d.o.o. Banjaluka je istakao prigovor Komisiji koji je ista unijela u zapisnik kako dalje slijedi. Član Komisije Radulović Nedeljko je sa svog mobilnog telefona oko 11.45 upoznao Jaćimović Gostimira sa obavještenjem da ne može učestvovati na licitaciji iz razloga neispunjenosti uslova. Jaćimović Gostimir prigovara na pismeno obavještenje koje mu je uručeno danas, 22.07.2022. godine u 13.05 časova da ne ispunjava uslove licitacije. Predlaže da se današnja licitacija odloži što nije prihvaćeno“, pisalo u zapisniku na dan licitacije.

Ovakav odgovor nisu prihvatili ni oni koji su se žalili. Tražili su objašnjenje gradske uprave. I dobili su ga.

Žalitelj je obaviješten da ne ispunjava uslove za licitaciju jer mu djelatnost nije pretežno proizvodna pa su neosnovani navodi žalitelja da mu je učešće na licitaciji onemogućeno jer nije dostavio traženu dokumnetaciju. Žalitel je uz prijavu na licitaciju priložio obaveznu dokumentaciju traženu tekstom javnog oglasa ali je Komisija utvrdila da ne ispunjava uslov za učešće jer mu djelatnost nije pretežno proizvodna i pretežno čista indsutrija.

Na to što je grad ostao bez nekoliko stotina hiljada maraka, komentar nije imao gradonačelnik. Draško Stanivuković lopticu je prebacio svom saradniku, Bojanu Kresojeviću.

Bez odgovora su bili i u kompaniji Lupako. Za vlasnika Ranka Lukića imali smo nekoliko pitanja, među kojima su: da li je sve ovo ranije isplanirao, i da li je prodaja zemljišta bila namještena za određnu svotu novca.

Da je baš sve to namješteno, tvrde naši izvori, pohvalio se i sam Lukić. Na našu adresu stigle su i nezvanične informacije da je baš od prodaje zemljišta u Ramićima, korist imao Bojan Kresojević. Iako zvaničnih podataka nema, izvori tvrde da je kupio nekretninu u vrijednosti od 200.000 maraka.

Kresojević je dobio priliku da demantuje tvrdnje. Najviše su mu zasmetala direktna pitanja. Izjavu nije želio da da samo za ATV.

Sa Jaćimovićima, Kresojević zato nije razgovarao. Da nisu obespravljeni, Kompaniju koja već godinama posluje u Banjaluci nije ni pokušao da ubijedi.

Da li se neko kockao za banjalučkim zemljištem, u upravnom sporu, odlučiće nadležni sud. Cijela priča bi mogla da završi i na Ustavnom sudu Republike Srpske.

(Izvor i foto: ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.