Napeto na KiM, Kurtijeva policija poručuje: „Ostajemo“

Napeto na KiM, Kurtijeva policija poručuje: „Ostajemo“

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice je, poslije sinoćnjeg upada specijalnih jedinica kosovske policije, mirno.

 

Nema incidenata, okupljeni građani su se razišli, ali je napeto, prenosi RTS.

Oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južnog dijela Kosovske Mitrovice u sjeverni dio grada.

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali sjeverni dio Mitrovice. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavio, upadom kosovske policije na sjever Kosmeta, sa protivpravnim i nasilnim akcijama koje imaju za cilj okupaciju sjevera KiM.

Petković je rekao da su, prema saznanjima Beograda, više od 300, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cijevima i pod punom ratnom opremom, oko 20.30 časova upali na sjever i to iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali. Petković je rekao da će Beograd razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244, povratak do 1.000 srpskih bezbjednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije.

Tzv. kosovska policija saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na sjeveru Kosova i navela da je to u cilju održavanja javnog reda, prenijela je Gazeta ekspres. Kosovska policija je sinoć u saopštenju navela da su među njenim glavnim ciljevima održavanje javnog reda, garantovanje bezbjednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike.

Petrovići ostali bez vina

Kosovska policija zaplijenila je gotovo svo vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče sinoć nešto poslije 19 časova. Službenici kosovske Carine i pripadnici policijskih snaga napustili su Veliku Hoču nakon što su lokalnom vinaru Srđanu Petroviću zaplijenili i konfiskovali 40 hiljada litara vina i nešto rakije, prenio je Radio Kim.

Drama članova porodice Petrović i mještana Velike Hoče koji su pokušali da spriječe carinike i policajce da im oduzmu vino trajala je juče cijeli dan, ali kosovske vlasti su na kraju pretočili vino u cisternu koju su dovezli.

(RTS, foto: Tanjug)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.