Ne pomaže ni „viša sila“: Cijene gasa u Evropi ponovo rastu, hiljadu kubika košta preko 2.100 dolara

Ne pomaže ni „viša sila“: Cijene gasa u Evropi ponovo rastu, hiljadu kubika košta preko 2.100 dolara

Cijena gasa u Evropi danas je porasla za 22 odsto i premašila je 2.100 dolara za hiljadu kubika u svjetlu saopštenja ruske kompanije „Gasprom“ o mogućim sankcijama protiv kompanije „Naftogas Ukrajina“ u slučaju nastavka suđenja u vezi tranzita ruskog gasa u Evropu, pokazuju podaci londonske berze ICE.

 

Cijena oktobarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji porasla je na 2.104 dolara za hiljadu kubika ili 211,995 evra po megavat-satu.

Ranije je „Gasprom“ kategorički odbacio sve zahtjeve ukrajinske kompanije „Naftogas Ukrajina“ u postupku oko tranzita ruskog gasa u Evropu, istakavši da ne namjerava da plaća usluge tranzita koje ukrajinska kompanija nije pružila. Ruski gasni gigant je upozorio na moguće sankcije Rusije u slučaju nastavka suđenja.

Početkom septembra kompanija „Naftogas Ukrajina“ je podnijela zahtjev za arbitražu Međunarodnom arbitražnom sudu protiv „Gasproma“ zbog navodnog neblagovremenog plaćanja usluga transporta gasa preko teritorije Ukrajine.ž

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine 11. maja je obustavio tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti „zbog više sile“.

Međutim, „Gasprom“ nije vidio razlog za prekid pumpanja gasa. Kako je saopštila ruska kompanija, „Naftogasu Ukrajina“ je dobro poznato da prema sporazumu od 30. decembra 2019. godine neizvršavanje obaveza sa njegove strane znači neplaćanje čak i u slučaju saopštenja ukrajinske kompanije da je uzrok „viša sila“.

(Sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.