Nelsonovo licemjerje: Dok se hvali demokratijom, njegova država guši medijsku slobodu

Nelsonovo licemjerje: Dok se hvali demokratijom, njegova država guši medijsku slobodu

„Vi znate koliko smo ozbiljni u vezi sa važnosti slobode novinarstva. To je temelj svake demokratije. Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama kao američkim državljanima nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja“, rekao je ovo u intervjuu za „Nezavisne“ Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

Iako Nelson tvrdi da je temelj svake demokratije sloboda novinarstva, to u ovom slučaju nije tako.

Ograničenja slobode izražavanja ili prava na obavljanje novinarskih djelatnosti, nije sloboda novinarstva.

Kada je u pitanju gore navedena izjava ambasadora SAD, to je licemjerje.

„Ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti“, kazao je Nelson, ali nije spomenuo da su prvo našoj medijskoj kući uveli sankcije kojima su, podsjetimo, blokirali YouTube kanal kao i rezultate na Google pretrazi, čime su smanjili mogućnost da neko upravo taj, njihov odgovor i vidi.

Takođe, Nelson u svojoj izjavi kao obrazloženje za sankcije ATV-u, navodi da je naša televizija sankcionisana kao „koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Milorad Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe“, što je nonsens i špekulacija za koju ne postoje dokazi.

Očigledno, sve je to izrežirana priča, u kojoj je korupcija izmišljena iz samo jednog razloga, a to je gušenje jednog medija i onog o čemu isti izvještava.

Prihodi ATV-a dolaze većinski iz privatnog sektora.

Slobodno novinarstvo jeste demokratija, ali slobodno novinarstvo su i istina i poštenje, kao jedni od temeljnih principa novinarske etike, na čemu se naša medijska kuća i zasniva.

Ugrožavanje medijske slobode i pogrešno javnosti predstavljati svoja opravdanja kao činjenice, u najmanju ruku je sramno i skandalozno.

Izvor: ATV

Share

Jedan komentar na “Nelsonovo licemjerje: Dok se hvali demokratijom, njegova država guši medijsku slobodu

  1. Ko je ovaj nelson jeli on prijatelj od draska i begica cesto je dolazio kod draska u njegovu upravu. Mora da su jako blisko povezani protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.