Odluka o vetu Milorada Dodika i Zakon o legalizaciji – Zasijedanje Narodne skupštine Republike Srpske

Odluka o vetu Milorada Dodika i Zakon o legalizaciji – Zasijedanje Narodne skupštine Republike Srpske

U Banjaluci će danas biti održane dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a na prvoj će biti razmatran Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Odluka o davanju pomenutog agremana usvojena je bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra.

Sjednica Narodne skupštine Srpske sa ovom, jedinom tačkom dnevnog reda zakazana je za danas u 12.00 časova na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u izjavi dostavljenoj parlamentu Srpske, između ostalog, naveo da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH nije mogao da prihvati jer unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.

On je u izjavi ukazao da zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju Republike Srpske, i da on, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne može prihvatiti imenovanje pomenutog ambasadora.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu. S druge strane, ako prilikom glasanja ne bude dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća.

Nakon ove, odnosno 15 minuta po njenom završetku, biće održana nova posebna sjednica parlamenta Srpske na čijem su predloženom dnevnom redu – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

autor:agencije, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.