OFANZIVA SA ISTOKA – Kako Mirko Šarović SLABI tako rastu ambicije za predsjednika SDS-a!

OFANZIVA SA ISTOKA – Kako Mirko Šarović SLABI tako rastu ambicije za predsjednika SDS-a!

Kako predsjednik SDS-a Mirko Šarović tone sve dublje, tako rastu ambicije mnogih u ovoj stranci. Svjesni su i on i njegovi stranački drugovi da su male šanse da će ući u zgradu Predsjedništva BiH i ostati naredne četiri godine. Ali, SDS je procijenio da ne smiju ostati bez svog kandidata za jednu od dvije najvažnije funkcije, i nakon što je PDP brže-bolje saopštio ime Jelene Trivić, najvećoj opozicionoj stranici nije preostalo ništa drugo nego da se konačno odvaži na sličan čin. Međutim, proces izbora kandidata SDS-a u potpunosti je „dotukao” Šarovića, koji je „pod plaštom demokratije u stranci”, pokazao koliko je ustvari slab, kao i da ne kontroliše procese. Milan Miličević je odustao od kandidature na izborima i sigurno je da će poslije 2.oktobra biti jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika SDS-a. Međutim, ima i onih koji vrebaju iz prikrajka.

Trzavice

U slučaju sve izvjesnijeg poraza Mirka Šarovića na istoku Republike Srpske, SDS ostaje obezglavljen.

Rukovodstvo je puno nepovjerenja, a Mirko Šarović inagurisanjem novinara BN-a Slađane Jašarević pokušava prije svega da dobije Pale.

Svako ko poznaje Jašarevićku sigurno zna da ona ima ambicije i da su, u njenoj glavi, Pale male za nju.

Njena slabost je što joj članstvo ne vjeruje, jer je, ipak, imenovana na mjesto predsjednika Opštinskog odbora Pale po isključivoj želji predsjednika stranke, a ne kroz partijsku proceduru i nema svoje ljude „po dubini“.

Milovan Cicko Bjelica odrađuje, vjerovatno, svoj posljednji mandat na čelu Sokoca i nakon toga ide u penziju.

Kivan je na mnoge u SDS-u, pa i zbog činjenice da se nisu oglasili nakon napada Nebojše Vukanovića, koji nisu rijetki.

Pojedinci u rukovodstvu SDS-u su bljuvanje vatre „nenavođenje rakete“ iz Trebinja prepisivali njegovoj bolesnoj ambiciji da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH pa mu nisu davali potrebnu pažnju.

Pojedini istupi visokih funkcionera ipak pokazuju da je Nebojša Vukanović imao mnogo veći uticaj na dešavanja u stranci nego što se to naslućivali u javnosti.

Slaba vajda

Nakon što je kandidatura Mirka Šarovića potvrđena, nestao je i strah od Vukanovića, ali iskusni i dugogodišnji članovi u SDS-u, koji su proteklih godina gledali kako im se stranka „komada“ s vana i iznutra, više nikome ne vjeruju.

Ne treba zaboraviti i ambicije koje ima Milan Radović.

Njegova jedina prednost je što može prodati priču da je končano došlo vrijeme da predsjednik SDS-a bude iz Banjaluke i Krajine.

Međutim, on nema nikakakvo povjerenje u stracni, došao je iz DNS-a i slično kao Jašarevićeva nije prošao „provjeru kod članstva“, već ga je Mirko Šarović postavio preko noći.

I ništa manje važno, Radović jeste porijeklom sa istoka Srpske, ali nema nikakvo uporište u bazi, dok pravo članstvo SDS-a u Krajini, a posebno u Banjaluci gotovo da uopšte i ne postoji.

Vukota Govedarica jeste vraćen na velika vrata, ali samo kako bi se u Hercegovini obračunao sa Nebojšom Vukanovićem i spriječio prelivanje glasova SDS-a Vukanovićevoj Listi za pravdu i red.

Jednom je smijenjen sa čela SDS-a i bilo bi pravo čudo kad bi se ponovo bio izabran za predsjednika.

Udarna boračka pesnica

U tom konglomeratu interesa, ali i želje da SDS predsjednik prvenstveno ostane na istoku i da mu je tu „kuća“, svoju šansu vidi Darko Babalj.

U Skupštini se nije toliko isticao, ali je odolio pritiscima da napusti SDS i postane „preletač”.

Ostao je vjeran partiji.

U Skupštini je govorio najčešće o borcima za koje je, prema nepisanom pravilu, bio zadužen.

U SDS-u vrijedi pravilo da je Babalj zadužen za „prljave poslove“ pa je tako u javnosti „optužen“ da je dizao pobunu među borcima, ali nakon što je provaljen protesti nisu uspjeli.

Približio se još jednom „omladincu” SDS-a, koji još nema ambicije na mjesto predsjednika pa su im se interesi u ovom trenutku poklopili.

Često ćemo tokom kampanje vidjeti Darka Babalja i Marinka Božovića, a agnecija koju su iznajmili u kampanji „prepoznala“ je potencijal njih dvojice pa ih „gura“ vjerovatno potkovana dodatnim novcem.

PATIKE OD 300 EVRA

Darko Babalj se u javnosti pa i Skupštini često predstavljao kao „mali siromašni hrčak“, koji živi od poslaničke plate i gotovo da nije situiran.

Izvori Faktora potvrđuju da to nije ni blizu istine, već je to „poza”, kojim je pokušavao pridobiti borce i nezadovoljne birače.

Tokom godina etablirao se kao neko ko u Istočnom Sarajevu ima zavidan kapital, kažu izvori Faktora, dokazujući to fotografijima Babalja u opuštenom izdanju sa patikima od 300 evra i psom koji vrijedi nekoliko hiljada maraka.

Teško da je samo jednu tako skupu odjevnu kombinaciju mogao priuštiti od poslaničke plate.

Spominju se i nekretnine po Jahorini i Srbiji, ali…Sve u svemu Darko Babalj je vidio u tom haosu u SDS-u i izvjesnom porazu Mirka Šarovića, svoju šansu.

Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane.

Samo da poslije oktobra ne bude jahanje mrtvog konja.

autor:faktormagzin,  tekst je izašao u FM 58 štampanom izdanju od 28 jula 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.