Omikron je i ranije stigao u Evropu

Omikron je i ranije stigao u Evropu

Smatralo se da su novu varijantu u Holandiju donijela dva aviona koja su stigla iz Kejptauna i Johanesburga.

 

Omikron soj koronavirusa otkriven je u Holandiji i prije nego što su prošle nedjelje sletjela dva aviona iz iz Južne Afrike u kojima su bili putnici zaraženi novom varijantom virusa.

Kako prenosi Rojters, najmanje 14 putnika sa letova iz Johanesburga i Kejptauna je stiglo na amsterdamski aerodrom 26. novembra zaraženo novom varijantom, prenio je Nacionalni institut za javno zdravlje (RIVM).

„Detektovali smo virus u dva uzorka koji su uzeti još 19. i 23. novembra“, saopšti je RIBM. „Za sada se ne zna da li su ove osobe bile u južnoj Africi“.

Pojava omikrona izazvala je strahovanja u svijetu da bi novi soj mogao da bude rezistentan na vakcine i produži pandemiju.

Prema prvim informacijama, omikron je u Holandiju stigao 29. novembra letovima iz Johanesburga i Kejptauna u kojima je 61 od preko 600 putnika bilo pozitivno na koronu i poslati su u dvonedeljni karantin.

Holandske vlasti sada pokušavaju da kontaktiraju i testiraju još 5000 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije ili Zimbabvea.

U Holandiji su u nedelju stupile na snagu strožije antikovid mjere u pokušaju da se zaustavi rast broja novozaraženih koji dnevno prelazi 20.000 ljudi i ublaži pritisak na bolnice.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.