Opštinsko vijeće zasijedalo u hodniku: Babo ne da ni salu, ni pečat

Opštinsko vijeće zasijedalo u hodniku: Babo ne da ni salu, ni pečat

Općinsko vijeće Velika Kladuša danas je zasijedalo u hodniku ispred sale Općinske vijećnice koja je bila zaključana, te je vijećnicima onemogućen ulazak.

Službenici općinske administracije kojom rukovodi načelnik Fikret Abdić Babo, odbili su da je otključaju, pa je time nastavljena politička trakavica koja već nekoliko mjeseci potresa ovu lokalnu zajednicu.

Usvojene su sve tačke dnevnog reda, a sjednici nisu prisustvovali poslanici Laburističke stranke, koja ne priznaje novo rukovodstvo ovog predstavničkog tijela, te sjednicu smatraju nelegalnom.

Predsjedavajuća Bisenija Mušedinović (SDA), istakla je kako je jedan od osnovnih zahtjeva, koji je upućen općinskom načelniku, da im se u roku od 24 sata dostavi prijedlog budžeta za tekuću godinu.

Ukoliko se to ne dogodi, funkcionisanje ove lokalne zajednice moglo bi biti blokirano, obzirom da krajem marta prestaje važiti odluka o privremenom finansiranju općine.

U međuvremenu, oglasila se Laburistička stranka saopćenjem u kojem navode kako neće sudjelovati u nezakonitom radu Općinskog vijeća, sve dok pravosudni organi ne odluče o zakonitosti imenovanja aktuelnog rukovodstva. Identično saopštenje izdao je i načelnik Abdić, te istakao kako neće postupati po zahtjevima vijećnice Bisenije Mušedinović sve dok traje istraga u nadležnom Tužilaštvu i dok ona  ne bude okončana odlukom suda i nadležnih institucija.

Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišla u opoziciju, a  parlamentarnu većinu formirala koalicija koju čini pet političkih subjekata.

Ovaj politički blok čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub kojeg čine dva nezavisna vijećnika, sa ukupno 15 vijećnika, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Bisenija Mušedinović.

Izbor novog rukovodstva, zbog navodnog kršenja zakonskih procedura, ne priznaje Laburistička stranka, niti načelnik Abdić, koji je potom donio lokalnu uredbu te pečat Općinskog vijeća povjerio na čuvanje službenom licu u općinskoj administraciji.

Poslije toga uslijedila je krivična prijava protiv Abdića od strane nekolicine vijećnika zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nezakonitog prisvajanja pečata Općinskog vijeća, pa su pripadnici policije po nalogu Tužilaštva USK pretresali načelnički kabinet.

autor:nezavisne, foto: nezavisne

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.