Osmorka, HDZ i SNDS žele odmah napraviti rez: CIK će biti prvi na udaru nove vlasti?

Osmorka, HDZ i SNDS žele odmah napraviti rez: CIK će biti prvi na udaru nove vlasti?

Prvi dogovor buduće vlasti na nivou BiH, koju bi trebali formirati SNSD, HDZ i Osmorka, mogao bi biti smjena aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH.

 

Kako saznaje Klix.ba, niko od budućih koalicionih partnera nije zadovoljan trenutnim sazivom CIK-a i pod hitno žele vidjeti nove članove.

Osmorka želi smjenu Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića, HDZ Željka Bakalara, a SNSD Vanje Bjelica-Prutine i Jovana Kalabe. To znači da je upitno pet od sedam članova CIK-a.

Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ), kao i njihovi kadrovi, još od marta 2020. godine govore da je trenutni saziv CIK-a nelegalno izabran.

Posljednji izbori navukli su i gnjev opozicije u FBiH, tačnije stranaka okupljenih oko Trojke, što je potvrđeno nedavnim saopđtenjem za javnost u kojem su kazali da aktuelni članovi CIK-a više nemaju njihovu podršku.

Oni su optužili CIK da je u poslijeizbornom periodu sve odluke donio na štetu stranaka Trojke, odnosno osam stranaka potpisnica Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH.

Podsjetimo, članovi CIK-a se biraju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(Klix.ba)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.